Прослава Видовдана у Детроиту, Раваница

Прослава Видовдана у Детроиту, Раваница

Саборни храм Светог Кнеза Лазара – Раваница у Детроиту, Мичиген прославио је своју храмовну славу у недељу 26. јуна 2022 године. Пред почетак Свете архијерејске Литургије окупио се верни народ и мноштво деце испред велелепног храма да дочека свога Архијереја. 

На светој Архијерејској Литургији Његовом Преосвештенству Г. Лонгину саслуживали су:

Старешина храма протонамесник Александар Вујковић, протојереј-ставрофор Србољуб Јоцковић, протојереј-ставрофор Живан Урошев и ђакон Јосиф Аплинг. Одговарао је хор Раваница под руководством Петре Копривица. После замвоне молитве сви присутни, свештенство и верни народ, узели су учешћа у трократном опходу око храма који је предводио наш архипастир Владика Лонгин.

На крају Свете архијерејске Литургије Епископ Лонгин је
поздравио присутни народ својом беседом где је нагласио:
Пример цара Лазара нам сведочи да се не може служити двојици господара, да је душа претежнија од тела и да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека. Данас је као и много пута у историји Косово “грдно судилиште”, што би рекао Његош. Хоћемо да верујемо да су ова најновија страдања распламсала љубав нашег народа према Косову и Метохији и светом Косовском завету. Знамо и верујемо да је Бог наш, Бог милости и љубави, али и Бог правде. Бог не може и неће благословити неправду која нам је чињена и која се чини. 

Привремено може да нас казни због наших сагрешења, због нашег одступања од правог пута, али кад ми кроз покајање прибегнемо Богу и Бог ће онда учинити своје – вратиће нам оно што је вијековима било наше! Запитајмо се браћо и сестре: Како ми данас и овде да очувамо видовдански дух и да будемо верни тим идеалима? Како у овом културном и верском мору сачувати српски идентитет? Како одолети разорном прагматизму који прождире сваку духовност и одбија, одбацује подвиг? Како сачувати православну духовност у свету, где су све вредности постварене, постале су ствари, све се може купити? Шта учинити да наша љубав према Отаџбини буде неумањена и обавезе непромењене? Имамо ли визију? Како ће бити стање наше Цркве за 50, 100 година? Где нам је омладина?
По завршетку молитвеног сабрања у храму верни народ се окупио у црквеној сали, где је пререзан славски колач и уприличен свечани славски ручак. Кума овогодишње Славе је била Мила Беднарз, дугогодишња чланица ове парохије. На славском банкету присуствовали су и свештеници сестринских парохија: протојереј-ставрофор Радиша Нинковић из црве Светог Прокопија, протојереј Саво Крчо из цркве Свете Петке и јереј Звонко Костић из цркве Светог Стефана Дечанског.


За време ручка Старешина цркве протонамесник Александар Вујковић је поздравио Епископа Лонгина и изразио захвалност на његовој љубави, подршци и молитвма за вернике ове парохије а потом поздравио све присутне и честитао Славу. Председник ЦШО Бобан Трајчевски је такође изразио захвалност Епископу Лонгину, као и свим окупљеним на љубави и подршци.
После славског ручка сви присутни су уживали у фолклорним играма, рецитацијама и песмама у извођењу деце која похађају црквену школу при овој парохији. У програму су узели учешће све три групе фолклорног ансамбла Раваница. 

Сутрадан у јутарњим часовима Епископ Лонгин је заједно са свештеником Александром обишао имање које је у процесу куповине, а које би требало да буде место новог будућег храма Светог Цара Лазара и културног центра.


Нека Господ молитвама Светог Кнеза Лазара и свих Косовских Мученика оснажи верни народ ове парохије да истрају у њиховом пројекту који су започели.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...