Тројчиндан у Манастиру Нова Грачаница

Тројчиндан у Манастиру Нова Грачаница

”Дух твој благи наставит мја на земљу праву!”

У недељу, 12. јуна 2021. године, Празник Петдестнице, Силазак Св. Духа на Апостолe, Тројчиндан, торжествено је прослављен у седишту наше Епархије,манастиру Покрова Пресвете Богородице на Трећем језеру, Илиној.

Празнично јутрење су служили Јеромонах Макарије (Робинет) и Јереј Милош Живковић, a одговарали су Декан студената Богословског факултета мр Драган Арсић (др канд.) и богослови. Благословом нашегепархијског Архијереја Њ. Пр. г. Лонгина, који је отпутовао у Сејнт Луис за Храмовну Славу, умировљени Епископ славонски Њ. Пр. г. Сава началствовао је Св. Архијерејском литургијом и наВечерњој која је служена у наставку. Архимандрит Тома (Казић) је проповедао о значају овог великог празника, подсетивши све присутне, да је силазак св. Духа, и чудо да су апостоли проговорили на разне језике и проповедали о Васкрслом Христу маси која се окупила тог дана у Јерусалиму, да је то уствари ”рођендан” Цркве, који се прославља као дан духовног обновљења, и зато су наши храмови декорисани са зеленилом, који је знак новог живота.  Док су свештеници читали клечеће молитветоком Вечерње, верни народ се молио и плетео венце од свеже зелене траве, коју је посекао и донео у храм г. Јован Стоковић. Сходно са поруком из проповеда о. Томе, манастирска црква је била лепо украшена зеленилом и цвећем од стране чланова Владичиног Епархијског Хора, који је одговарао наЛитургији и Вечерњој служби.

Тропар, глас 8. 

Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...