Слава храма Св. вмуч. Георгија у Канзас Сити – Мизури (Kansas City – Missouri)

Слава храма Св. вмуч. Георгија у Канзас Сити – Мизури (Kansas City – Missouri)

Седам дана након празника Васкрсења Христовог, у Томину недељу, наша Црквено – школска општина Св. Георгија у (Lenexa – KS), oбележила је своју Славу и отплату банковнког дуга! Преосвећени Владика Лонгин са пратњом: епархијски протођакон Милован Гогић и студент Стефан Радовић, стигли су у суботу вече прво у гостољубиви дом оца Радомира Плавшића, а после паузе и послужења у лепи храм на вечерње богослужење. Прота Александар Бугарин је предводио вечерњу службу уз саслужење свештеника Turbo Qualls из парохије Марије Египћанке, локалног ђакона Joseph Henre и протођакона Милована Гогић. Поред дивног хора за певницом су били матушка Јелена Плавшић и свештеници суседних парохија – Саша Петровић из Омахе и Владимир Терзић из Де Мојна.  На крају је Владика поздравио све, изразио радост због празничних дана и доброг повода којим се нашао међу честитим парохијанима ове историјске парохије. Уследила је трпеза љубави којом су почашћени сви присутни парохијани, као и гости из суседних парохија.

У недељу 10. маја, светом архијерејском Литургијом началствоао је Његово Пресовештенство Епископ Новограчаничко – средњезападно американски Г. Лонгин, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Александар Бугарин, надлежни парох Радомир Плавшић, јеромонах Аlexii (Altschul)  и  ђакони: Милован Гогић, Teophan Frazier, Јоseph Henre и Jonathon Reavis.

Храм је био испуњен верним народом међу којима је био леп број монашких лица из оближњег манастира Св. Архангела Михаила. Преосвећени Владика је беседио о Васкрсењу Христовом и васкрсењу нашем. Позвао је све да у животу следе јеванђелски пут угледајћи се на Угоднике Божије. Честитао је Славу и похвалио свештеника, управу и парохијане за ревносан однос према делу Божијем и народном, као и за одплату дуга, који су имали још од изградње нове Цркве.  На свечаном банкету неколико говорника је беседило о историјату парохије Св.Ђорђа, која је прославила више од 100. година свог постојања. Више вредних свештеника пастирствовали су у њеној дугој историји, посебно су потенцирали улогу проте Милана Бајића, који је својом вишечланом породицом постао легенда ове заједнице. 

Сви Бајићи су врло активни учесници како у богослужењима, исто тако у социјалном животу парохије. Такође је, између осталих, истакнут рад г-ђе Хелен која је цео живот посветила Цркви својој ужој породици. Било је дирљиво чути причу њене кћерке и унуке. Вредне сестре из КСС и сви чланови Цркве били су изванредни домаћини Преосвећеном Владици и свим гостима!

Иначе први Србин који је дошао у Kansas City био је Стојан Стипановић из Огулина, Лика 1989. године. Парохија је организована 1906. Садашњи храм је четврта богомоља ове парохије, која још поседује дивну салу и огромно имање. Први насељеници су били претежно из Лике и Кордуна. Њихови потомци, слава Богу, продужуjу традицију и држе се светосавског пута!

Текст и фото: чтец Стефан M. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...