Слава храма Светог Симеона Мироточивог у Јужном Чикагу

Слава храма Светог Симеона Мироточивог у Јужном Чикагу

У недељу 28. Фебруара  2021. године ова значајна парохија наше Епархије свечано је прославила своју Крсну Славу. Богослужење је предводио Преосвећени Владика Г. Г. Лонгин уз саслужење архимандрита Томе (Казић), протојереја Александра Савића и протођакона Милована Гогића. Локални хор (под диригентском палицом г. Дувњака је врло надахнуто одговарао на све прозбе и допринео лепоти богослужења. Радосно је било видети велики број деце која учествују на Светој Литургији. Иако је присутна бојазан због пандемије вируса леп број парохијана испунио је храм који је саграђен 1968. године у стилу моравске школе и по угледу на манастир Каленић у Шумадији. После Свете Литургије служен је помен на коме су прочитана имена свих усопших чланова ове црквено – школске општине. Владика је беседио о значају Светог Симеона за српски народ, нагласио је важност држања старог предања – повезавши све са садржајем припремних недеља за Велики пост. Речи Оца наше нације казане Светом Сави и хилендарским калуђерима на самртном одру: ”Децо моја драга, држите се православне вере и православног закона. Јер овога држећи се имаћете Бога за помоћника себи и Пресвету Богородицу и моју, ако и грешну молитву” актуелне су и данас, нагласио је Преосвећени. 

Православна вера је савремена за свако ново поколење. Посебно је нама овде у дијаспори потребно да се држимо пута Светог Саве, ако хоћемо да останемо оно што су били наши свети преци, а били су Срби Православне вере. Том вером треба да живимо, а њу ћемо најбоље да продубимо ако искористимо сва благословена  средства која нам нуди Света Црква. Ево, сада смо у периоду припрема пред Васкршњи пост, када нам Црква путем појединих јеванђелских чтенија помаже да анализирамо и проценимо, ако је могуће изменимо начин свог живота. Већ смо прошли Недељу о Закхеју, Митара и Фарисеја, а данас је Недеља о Блудном сину. Службе ових дана, црквене химне и песме говоре о покајању које је почетак истинитог хришћанског живота и његов услов. Тема ове Недеље открива нам време покајања као човеков повратак из изгнанства. Млађи син је, ипак, на крају схватио да је погрешио и враћа се оцу очекујући да га прими макар као најамника. Отац га са љубављу прима и враћа му синовско достојанство. 

Ово је позив свима нама да чинимо исто, да се искрено кајемо за своја сагрешења, да дубоко зажалимо због удаљавања од очевог дома и вратимо се у његов загрљај. Позицију старијег брата из ове приче, као и однос фарисеја према митару – никако не можемо одобрити. Само смирењем побеђујемо и то је једини начин да се угледамо на Христа, који је рекао: ”Научите се од мене, јер ја сам кротак и смирен у срцу”. Искористимо, браћо и сестре, наступајуће посно време за ослобођење од нашег робовања греху, и од диктатуре тела над духом. Сврха поста није у томе да  нас принуди на неке формалне обавезе, већ да омекша наше срце и отвори га за стварност духа, за духовну обнову, истакао је Владика.

Након Свете Литургије протојереј – ставрофор Недељко Лунић прикључио се прослави црквене славе. Будући да је у мировини, прота Неђо радо замењује браћу свештенике, врло савесно врши дужност Архијерејског заменика и својим богатим искуством помаже нашем Епископу.Затим је у црквеној сали пресечен хљеб и освећено славско жито. Гостољубиво Коло српских сестара је све парохијане и госте послужило са празничним ручком. Присутне су поздравили месни парох отац Александар Савић, председник Јово Балаћ, члан епархијског савета брат Перо Станојчић и Председница Кола сестара. У свом обраћању Владика Лонгин је још једном честитао Славу, пренео благослове новоизабраног Патријарха Порфирија и изразио подршку свештенику Александру, новом пароху јужно – чикашком.

”Децо моја драга, држите се равославне вере и православног закона. Јер овога држећи се имаћете Бога за помоћника себи и Пресвету Богородицу и моју, ако и грешну молитву”.

Текст и фото: чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...