Прослава Светог Саве: Кливланд

Прослава Светог Саве: Кливланд

Нека је слава и хвала Господу што смо у нашој Епархији и ове године радосно прославили Оца наше Цркве и првог Архиепископа Светитеља Саву!

Парохија у Кливленду, /на Волингсу/ чији храм је потпуно фрескописан обележио је Славу ове недеље, 30. јануара. Владика Лонгин је уз асистенцију свештеника и ђакона предводио духовно славље. Храм је био испуњен верним народом. После резања славског Колача чуле су се прозбе за покој душе новопрестављеног Владике Лаврентија, кога Дијаспора памти по мировним инцијативама где је сасвим дошло до изражајa његово добро срце и племенита душа.

Отац Миле Матић је већ две деценије парох при храму Светог Саве, где је наследио легендарног протy Ђуру Мајерле. Потиче из племените породице, која је Богу и Роду увек била одана. Заједно са братом Марком завршио је Каровачку Богословију, а потом са благословом Владике Лаврентија и овдашњи теолошки факултет. Блаженопочивши митрополит Иринеј га је рукоположио у свештенички чин и поставио за пароха у Јангстауну 1995. године. Вера, добра попадија, одано га прати све време, дели терет, али и радост пастирску. 

Преосвећени Владика Лонгин је нашао за сходно да га предложи Светом Архијерејском Синоду за највише одликовање: право ношења напрсног крста! Крст је уручен на крају Литургије уз уобичајену честитку. Преосвећени је истакао лепоту смирења и истинске љубави за паству, аутентичну доброту, – врлине које красе о. Мила, помаже му да буде успешан и да са радошћу носи свој животни крст! Пожелео је да још дуго носи  свештенички крст, на добро свете Цркве и спасење своје душе!

Помоз’ Боже и Свети Саво!

Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води!

Молитвама Светог Оца нашег Саве Господе Исусе Христе, Боже наш, помилу нас!

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...