Недеља 35. по Духовима у храму Св. Оца Николаја у Брукфилду

Недеља 35. по Духовима у храму Св. Оца Николаја у Брукфилду

У недељу 7. Фебруара ове године, када наша света Црква прославља Григорија Богослова и преп. муч. Григорија Пећког, Владика Лонгин је Богослужио у храму Светог оца Николаја у Брукфилду, Чикаго. Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеник Немања Тешић, старешина храма и протођакон Милован Гогић. Иако је било јако хладно време и сезона вируса верни народ је дошао у лепом броју да се Богу помоли и учествује у богослужењу уживајући у молитвеном певању локалног хора. Црква Светог Николе била је првобитно на другом месту (Central Ave, Chicago) али је пре неколико година (2011. год.) купљено садашње имање (Brookfield) са пратећим објектима, које је на јако добром локацији. Оно што је најважније, јесте постојање могућности даљег раста, како духовног тако и материјалног. У педесетогодишњој историји ове парохије служило је више свештеника, од којих да поменемо браћу Кајевиће, – Стојиљка и Живка, и блаженопочивше Миодрага Антића и Драгољуба Павићевића. Сви су они оставили свој печат и допринели одржању вере и националног идентитета. Сада имају врло вредну Управу на челу са агилним Томиславом Милутиновићем.

На крају Свете Литургије свештенк Немања је поздравио Преосвећеног Г. Лонгина, захвалио на благослову, молитвама и очинској љубави. Владика је беседио о празницима овог годишњег периода; они су дар Божији и израз велике љубави за нас Његова створења. На нама је да на ту непојамну љубав Божију одговоримо са љубављу и Јеванђелским начином живота.  ”Господ нас позива,” нагласио је Преосвећени, ”да обратимо више пажње на Свето Јеванђеље, и да се у Њему огледамо, као у неком огледалу. Онда ћемо да видимо колико смо близу или далеко од Његовог садржаја, а затим, да учинимо напор да се приближимо. Да макар у малом будемо достојни узвишеног имена православних хришћана. 

Живимо у времену не малих искушења, од којих је и овај корона вирус, који се одразио на све аспекте нашег живота укључујући и религиозни. Но, све ово треба вернике да учи дубоком смирењу. Али пошто су многи дигли руке од вере, од самих себе, и све више се, нажалост, окрећу земаљском и телесном животу потребно је да загледамо у своју душу у своје унутрашње биће и тражимо опроштај од Господа.

Никад покајање, данашњем човеку, није било потребније него што је данас, данашњим хришћанима! Свима нам је, без изузетка потребно покајање, свима нама” … закључио је Епископ.

Коло Српских Сестара на челу са сестром Милицом Глушчевић, која више деценија пожртвовано ради за Цркву Светог Николе и нашу Епархију, је и овога пута показало своје чувено и не лако поновљиво гостопримство.  Преосвећени Владика је, пре пута у Србију на Изборни Сабор, својим доласком и служењем у парохији Светог Николе хтео да подржи примерног свештеника о. Немању и захвали Управи црквеног одбора и свим парохијанима на оданости светом Православљу и народном Имену.

Молитвама Светог оца Николаја, Господе Исусе Христе, помилуј нас!

Текст и фото: чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...