Недеља 26. по Духовима у Манастиру Нова Грачаница

Недеља 26. по Духовима у Манастиру Нова Грачаница

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Владика Лонгин уз саслужење архимандрита Томе (Казић), свештеника Петра Саиловића и протођакона Милована Гогића. Хор студената са Драганом Арсићем врло складно је одговарао на све прозбе. Окупило се мноштво верника из околине, а међу њима и честита породица Збиљић  који су пристигли из далеког Дулута, (Минесота).

Права је милост Божија што Срби у Чикагу имају доста лепих Цркава саграђених у православном стилу и украшених дивним фрескама. Велика је заслуга  наших ктитора и добротвора, добрих верника који нису жалили материјална средства, време и таланте да све то остваре. Једна од таквих Богомоља је и Покровски храм манастира Нова Грачаница. Ту је једноставно лако узносити молитву Богу: прелепа архитектура храма, доста верна копија Косово-метохијске Грачанице,  јединствен, по броју ликова и колориту – фрескопис, Икона хиландарске Тројеручице, која вас чврсто држи, не са једном, већ са три руке, увек више свештеника у олтару и по правилу лепо појање студената. Неодољив је осећај да Служба пролети као за трен, а са друге стране у души радосно – умирујуће убеђење да ће Господ одговорити на све молбе правовремено!

На крају Литургије Владика Лонгин је беседио на тему Јеванђелског чтенија, тумачећи причу Христову о безумном богаташу (Лк. 12, 16-21).  Њему, који је хтео да сачува земаљско благо, Христос каже: „Безумниче још ову ноћ узећу душу твоју и то што си скупио, коме ће остати?“ Одговор је, рекло би се, једноставан. Остаће: жени, деци, родбини, пријатељима и комшијама. Али овде је реч да ће остати онима, који се нису трудили око њега и који ће га, вероватно, глупо потрошити. Христос је нагласио: „шта вреди ако човек скупља само за себе, а не богати се у Богу.“ Лепа српска пословица каже: „Богат је онај који има Бога”. Коме је Бог у срцу тај је најбогатији, најсрећнији и најсигурнији. Не плаши се ничега и нико му не може наудити. Иначе све што имамо: здравље, младост, интелигенцију и знање, све то у секунди може да нестане, да нам се узме, и шта да радимо тада? Какав одговор ћемо дати? Са чиме ћемо ући у вечност?

У вечност, могу ући једино дела љубави. Тамо ћемо понети само „скрштене беле руке и праведна дела своја“. Ако смо своје дарове делили са другима, помогли и утешили, посејали макар зрно наде у срце ближњега и  унели топлину у душу – имаћемо са чиме изаћи пред Господа“. Ако смо жито закључали у амбаре, оно ће нестати и нико се неће окористити. 

Има много места у Светом Писму, као и у Житију Светих, који говоре како је само једно дело или једна реч спуштала милост Божију. „Треба да се запитамо, да ли смо у свом животу успели да посејемо у срца других: радост живота, наду, захвалност, то што ће да путује са нама у вечност. Други су, такоће, били љубазни према нама, чинили нам добро,  јели се нешта од тога задржало у души нашој? Јесмо ли спремни да све учинимо и убедимо их да њихова љубав према нама није била узалудна? Па, на жалост, ми смо, људи су, најчешће врло неблагодарни. Принцип оног безумног богаташа: „једи, пиј, и уживај“, радо је данас  прихваћен од многих. На сву срећу, постоје и људи који схватају да  не може да се живи само од материјаног богатства, да није циљ живота да се скупи што више земаљских блага, да се живи у луксузу и боље од других, већ да се достигне духовно савршенство. То је пут духовног раста, а он захтева доста самоодрицања и самоограничења. Све је више људи, слава Богу, који разумеју да се квалитет живота не мере количином новца, па чак и достигнутим успесима у животу, него колико је човек успео да се приближи Богу, колико је добра учинио другима и да ли је испунио заповест Божију о љубави према Богу и људима. Ту двоједину Заповест, на којој по речима Господа Исуса Христа виси сав Закон и Пророци (Мт. 22. 37-40). 

Размислимо о овоме, браћо и сестре! Можемо да живимо узалуд, да скупљамо материјалне ствари, да имамо пуно дарова датих нам Одозго, па то све закључамо у нове и велике житнице. Но, можемо и другачије да проведемо свој живот. Можемо да волимо Господа и друге људе и да смо благодарни Богу за све. Када Господ дође и каже: данас те ослобађaм земаљских веза, одлазиш из времена у вечност и слободу, имаћемо са чим да уђемо. Наша добра дела ће нас пратити, а испред ће ићи љубав, којом смо живели и руководили се у животу. Помолимо се Господу и Мајци Божијој да нам помогну да живимо по Јеванђељу, да добар одговор дамо на Страшном суду и наследимо живот вечни, Амин!

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...