Аранђеловдан: Парастос за покој душе блаженопочившег Патријарха српског Иринеја

Аранђеловдан: Парастос за покој душе блаженопочившег Патријарха српског Иринеја

На Аранђеловдан, наша света црква, у Манастиру Нова Грачаница, је прославила Светог Архангела Михаила и служен је парастос за покој душе блаженопочившег Патријарха српског, Господина Иринеја.

У суботу, 21. новембра, на дан када молитвено прослављамо Светог Архангела Михаила и са Њим бестелесне силе, Његово Преосвештенство, Епископ новограчаничко-средњезападноамерички, Господин Лонгин, служио је свету архијерејску литургију и парастос Његовој Светости, Патријарху српском, Архиепископу пећком и Митрополиту београдско-карловачком.

Са Владиком, на божанственој литургији, су служили протонамесник, отац Петар Саиловић и архимандрит, отац Тома Казић, а појали су студенти ПБФ ”Свети Сава”. 

У беседи, након литургије, Преосвећени је честитао славу свим свечарима и истакао значај празника и улогу Светога Архангела Михаила и небесних сила у хришћанском животу. У некрологу је скренуо пажњу на личност Његове Светости, његову мисију и бригу, посебно о цркви у дијаспори. Владика је нагласио да је Патријарх Иринеј више пута долазио у канонску посету богомспасавајуће Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке,  посвећујући се пастирској делатности у виду савета, пажљивог разматрања и  црквене мисије, која га је у очима верника широм Америке и Канаде, представила као мудрог пастира и неуморног посленика на њиви Господњој. Ипак, никада не губећи из вида целовиту слику и свеукупно добро цркве. Његова љубав према српској православној пастви ће се памтити по неисцрпним посетама широм васељене, постојаности и присутности у животу цркве широм епархија СПЦ. 

 Нека би Господ, заступништвом Светог Архангела Михаила и четвородневног Лазара, и нашег Патријарха Иринеја васкрсао у сили и слави првојерарха српског, Светог Саве и свих српских светитеља, како би наша Света црква, имала још једног праведника и молитвеника пред васкрслим Богом ради мира, напретка и здравља нашег рода. Вечан помен и Бог душу да му прости!

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...