Categories
News

Тројчиндан у Манастиру Нова Грачаница

”Дух твој благи наставит мја на земљу праву!”

У недељу, 12. јуна 2021. године, Празник Петдестнице, Силазак Св. Духа на Апостолe, Тројчиндан, торжествено је прослављен у седишту наше Епархије,манастиру Покрова Пресвете Богородице на Трећем језеру, Илиној.

Празнично јутрење су служили Јеромонах Макарије (Робинет) и Јереј Милош Живковић, a одговарали су Декан студената Богословског факултета мр Драган Арсић (др канд.) и богослови. Благословом нашегепархијског Архијереја Њ. Пр. г. Лонгина, који је отпутовао у Сејнт Луис за Храмовну Славу, умировљени Епископ славонски Њ. Пр. г. Сава началствовао је Св. Архијерејском литургијом и наВечерњој која је служена у наставку. Архимандрит Тома (Казић) је проповедао о значају овог великог празника, подсетивши све присутне, да је силазак св. Духа, и чудо да су апостоли проговорили на разне језике и проповедали о Васкрслом Христу маси која се окупила тог дана у Јерусалиму, да је то уствари ”рођендан” Цркве, који се прославља као дан духовног обновљења, и зато су наши храмови декорисани са зеленилом, који је знак новог живота.  Док су свештеници читали клечеће молитветоком Вечерње, верни народ се молио и плетео венце од свеже зелене траве, коју је посекао и донео у храм г. Јован Стоковић. Сходно са поруком из проповеда о. Томе, манастирска црква је била лепо украшена зеленилом и цвећем од стране чланова Владичиног Епархијског Хора, који је одговарао наЛитургији и Вечерњој служби.

Тропар, глас 8. 

Благословен јеси Христе Боже наш, који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти!