ПРОСЛАВА ПАРОХИЈСКЕ СЛАВЕ И  ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВИ ХРАМ У АУСТИНУ (ТЕКСАС)

ПРОСЛАВА ПАРОХИЈСКЕ СЛАВЕ И  ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВИ ХРАМ У АУСТИНУ (ТЕКСАС)

Парохијани парохије Св. Луке у Аустину у дане 30. и 31. октобра свечано су прославили своју парохијску славу Светога апостола и евангелисту Луку.

Свечано славље отпочело је вечерњим богослужењем које је служио о. Драгољуб у одсуству преосвећеног владике чији лет ка Аустину је знатно промењен. У каснијим вечерњим сатима стигао је и преосвећени владика Лонгин у пратњи дипломиранног богослова ипођакона Стефана Радовића. После доксологије преосвећеном владици прешло су у малу халу где је послужена скромна закуска.

У недељу ујутро на сам дан славе, Свету Архијерејску литургију служио је преосвећени владика Лонгин уз салуживање месног пароха о. Драгољуба и тројице ипођакона, Богдана, Јована и Стефана. Као и увек и посебно у оваквим приликама наш хор је умилно појао, а капела је била испуњена до последњег места. Пригодну проповед одржао је преосвећени епископ Лонгин, проповедајући о љубави, али и светом Апостолу и евангелисти Луки.

После одслужене литургије, у литији кренуло се ка земљишту намењеном за изградњу новог храма, где је извршено освећење и побадање крста где ће бити грађен будући храм наше парохије. На том месту је преосвећени владика поделио анафору.

После кратке паузе, у парохисјкој хали извршено је свечано сечење и благосиљње славског колача у присуству великог броја наших парохијана а посебно деце наше парохије. Кумовима славе Миленку и Катици Зекић се бираним речима захвалио прота Драгољуб, а за кумове славе за идућу годину прихватили су се Милан и Кати Радуловић.

Вредне сестре наше парохије послужиле су богат славски ручак а на менију поред изванредне мезе, били су још сарма, прасеће и јагњеће печење и ролована телетина са многим другим придевима и пецивима.

За време програма америчку и српску химну су предивно извеле Катарина Рајић и Адриана Браон Поповић, оне су потом отпевале по једну песму из старог српског мелоса и изазвале одушевљење присутних.

Присутне парохијане поздравили су и захвалили на присуству о. Драгољуб, те потпредседници одбора Бранко Милановић и Милосав Цекић, кум славе Миленко Зекић, и сваки од говорника се осврнуо на достигнућа ове мале парохије и у веома кратком периоду, пожелевши у исто време да ова парохија настави да расте и јача и у наредном периоду. За изузетне заслуге око помћи при отплаћивању црквеног зајма на предлог о. Драгољуба, преосвећени владика је доделио Орден Св. Мардарија другод реда парохијанину Миленку Зекић.

Потом је извршено и симболично спаљивање документа за зајам, потписаног приликом куповине имања 2010. године. Наше имање, благодарећи Богу и људима добре воље у потпуности је исплаћено и сада можемо слободно да кажемо “да смо своји на своме“.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...