Недељa Светог Јована Лествичника у Саборном храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу

Недељa Светог Јована Лествичника у Саборном храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу

Његово Преосвештенство Епископ Новограчаничко – средњезападно американски Г. Лонгин служио је 11. априла 2021. године свету службу Божију у храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу. Његовом Преосвештенству су саслуживали намесник чикашки протојереј – ставрофор Недељко Лунић, свештеници Добривоје Милуновић и Николај Костур. Старешина храма протојереј Дарко Спасојевић служио је рану Литургију, а такође узео учешће у молитвама на Архијерејској Литургији. Ђакони Милован Гогић и Теодор Соколовић заједно са хором на челу са гђом Јеленом Стојаковић допринели су лепоти саме Службе. Храм је био испуњен што је био предиван призор за све присутне. Велики број верника је приступио Светој Чаши. 

Протојереј ставрофор Недељко Лунић беседио је на тему недељног Јеванђеља. Нагласио је да је свака недеља ”мало” Васкрсење које се током године пројављује верном народу. Кроз богонадахнуто дело преподобног Јована Лествичника, Црква пред нас износи дивне примере духовног напредовања у хришћанском животу. Рајска лествица дарује нам цветне плодове учења који наслађује срца оних који их узимају са трезвеношћу, јер Лествица узводи душе од земље на небо, у слави Божијој. У наставку своје беседе прота Недељко говорио је о значају вере и поучио све присутне вернике.

Тропар, глас 1: Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни Оче наш Јоване. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцелење.

На самом крају Свете Литургије, Епископ Лонгин је поздравио верни народ, изразио радост због служења у Саборној Цркви и пожелео благословено посно путовање ка Светлом Воскресенију Христовом, Пасхи Господњој. Затим је старешина храма, протојереј Дарко захвалио Епископу на посети и позвао парохијане да и даље стоје у вери и помажу своју свету Цркву.

Помолимо се, браћо и сестре, Господу Христу да нам дарује вере да бисмо одолели свим искушењима на нашем Христоликом животном путу и кад нас Господ позове да чујемо  речи: ”Верни и добри слуго, уђи у радост Господара свога.” Амин!

Текст и фото: чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...