Недеља праотaца у манастиру Нова Грачаница: Постављење новог игумана

Недеља праотaца у манастиру Нова Грачаница: Постављење новог игумана

У недељу, 1. јануара 2023. године, на дан Светих Праотаца (Оци) Преосвећени Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин служио је Свету архијерејску Литругију у манастиру Нова Грачаница. Његовом Преосвештенству су саслуживали: високопреподобни ахримандрит др Сергије (Пушкар), отац Петар Саиловић, као и протођакон Милован Гогић. Молитвено су присуствовали Његово Преосвештенство умировљени Епископ славонски г. Сава, као и братство ове обитељи. Храм је био испуњен верним народом. 

Током великог входа Владика Лонгин је по први пут поменуо оца архимандрита Сергија (Пушкара) као новопостављеног настојатеља Покровског манастира Нова Грачаница који се налази у чикашкој области, град Треће Језеро. На крају Свете Литургије Владика Лонгин је беседио о недељном Јеванђељу поучивши верни народ о значају празника Оци, као и о припреми за празник Рождества Христовог. На крају своје архипастирске беседе, Владика је представио новог настојатеља манастира, оца Сергија, дугогодишњег сабрата ове свете обитељи.  

Високопреподобни архимандрит др Сергије Пушкар је 10. новембра 2022. одбранио своју докторску дисертацију на тему “Живот, мисионарска делатност и учење Светог Владике Николаја (Велимировића) Српског” на Богословском факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну. Свој рад отац Сергије је понајвише базирао на архивним делима наше Епархије новограчаничко-средњезападно америчке. У Грчкој је провео пет година, од тога две године боравећи на Светој Гори Атонској, а особито у манастиру Хиландару. Предходно је отац Сергије завршио Богословски факултет и магистарске студије у Русији, Московској Духовној Академији и Семинарији, под стенама Тројице Сергијеве Лавре. У истоименој лаври се замонашио и рукоположио по благослову и писменом молбом владике Лонгина. Иначе, своје богословско образовање је започео у Џорданвилу, држава Њу Јорк.  

Његово Преосвештенство Епископ Лонгин је изразио наду да ће уз Божију помоћ и заступништвом Пресвете Богомајке отац Сергије моћи да са лакоћом носи бреме свог новог послушања према нашој Цркви. Обраћајући се се по завршетку беседе Владици и присутном народу, отац Сергије се првенствено захвалио за ову велику част и одговорност која се на њега налаже, истичући своју недостојност. Такође је истекао значај рада владике Лонгина као једнога од наследника Светог Мардарија љешанско-либертвилског, великог чудотворца на америчком континенту.  

По завршетку Литургије, протођакон је произнио многољетије владици Лонгину. Након тога одржана је трпеза љубави у манастирској сали.  

ипођакон Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...