Црквена Слава Св. Три Јерарха у Ирвингу, Тексас

Црквена Слава Св. Три Јерарха у Ирвингу, Тексас

У току викенда, 12/13. марта 2022. на празник Света Три Јерарха и Недељу о Митару и Фарисеју, Његово Преосвештенство Епископ Новограчаничко-средњезападно американски Г. Лонгин  боравио је у парохији Св. Три Јерарха у Ирвингу, надомак Даласа, Тексас. У Суботу на сам дан Празника Преосвећени Владика се причестио у Олтару, а после је са присутним верницима остао дуже у душекорисним разговорима.

Преосвећеном Владици и његовој пратњи из хладног Чикага домаћини су били фамилија Шушић, Горан и Наташа, родом из Брибира и Смоковића, Далмација. Они су домаћински приредили трпезу љубави и коначиште на свом имању, ранчу, надомак Даласа. За пратиоце нашег Владике, није било ништа ново, али је било врло индикативно видети са каквим ентузијазмом као и сетом у души говори о свом животу у Далмацији. Присетио се догађаја из најновије историје, који никога од слушаоца нису оставили равнодушним. 

Сутрадан, у Недељу о Митару и Фарисеју, служена је Света архијерејска Литургија. У Светом Олтару су саслуживали: протојереј Љубинко Савић, епархијски ђакон Милован Гогић и ипођакон Стефан Радовић. 

Оцу Љубинку на богослужењима, иначе, редовно и марљиво припомажу његови синови заједно са својим вршњацима и добрим српчићима ове заједнице. Храм је био испуњен добрим народом. Верници су пристигли и из шире околине Даласа да прославе своју храмовну Славу. Велики број њих, посебно деце приступило је Светој Чаши. За певницом је била група верних који су својим спонтаним певањем доприносили лепоти саме Службе. Посебно би истакли дечицу брата Николе Јестратијевића, нашег прослављеног кошаркаша.

Прото Љубинко је у свом обраћању истакао да су посебно благодарни што имају за покровитеље цркве не само једног, него три велика угодника Божија, велике Јерархе Цркве Православне: Василија Великога, Григорија Богослова и Јована Златоустог. С друге стране, Владика је беседио о љепоти вере, њеној снази и срећи онога који је има, држи и продубљује. Говорио је о јеванђелском фарисеју који је имао много добрих дела, али није оправдан изашао из храма. Због гордости, охолости, поноса! Зато је смирење темељ свега светог и честитог у цркви, у нашем животу. Грех је убица свега што је Божије у нама! Један уздах, вапај: Боже милостив буди мени грешном, ослобађа греха и пакла, зато немамо извињења ако остајемо у гресима!  Зато је потребно да замрзнемо своје грехе, своје страсти и да се боримо са њима увек понављајући ову покајну молитву!

Важно је истаћи празничну радост која се осећала не само на лицима наших домаћина, већ и у ваздуху. То је сигурно допринело дивном гостопримству указаном свом Архипастиру владици Лонгину и његовој пратњи. Домаћица овогодишње Славе била је бака Милица, која је предала кумство поменутој породици Шушић. Иначе наш владика Лонгин, има посебан разлог прослављања Света Три Јерарха, три духовна стуба Цркве јер су они заштитници Богословије у манастиру Крки. У овој великој светињи наш Владика је завршио Богословију и управо на овај Празник је замонашен и примио јерођаконски чин из руку блаженопочившег владике Стефана Боце, давне 1975. године.

Ако је по речима светог владике Николаја ”манастир Жича – српска прича” онда је Крка засигурно српска прича за наш народ у Далмацији и целој Крајини!

Својим рецитацијама, песмом и игром, у току празничног банкета, деца црквене школе су одушевила све присутне. Преосвећени је похвало родитеље што код своје деце култивишу оно што је једино на потребу: веру православну, па онда српски језик и традицију. Призвао је Божији благослов на све добре људе што се већ деценијама боре и труде да очувају ову мисионарску парохију и подигну је на један виши ниво. 

Светој Литургији је такођер присуствовао Г-дин Драган Вујошевић, Председник СНО у Чикагу. Он се након трпезе љубави обратио свим вернима и појаснио значај СНО од времена њеног оснивања до дана данашњег. 

Председник ЦШО, млади и врло перспективни бизнисмен г-дин Саша Матић, заједно са господом који су се својим доприносом уградили у духовну и материјалну историју ове парохије: Драгошем Белчевић, који је главни ктитор и кум садашњег храма, Рајком Симићем, једним од оснивача парохије, Николом, са Гораном, Ненадом изнели су Владици идеју за куповину новог и већег имања за изградњу храма, са пратећим објектима, у моравском стилу. Верујемо у све добре људе који ће духовно и материјално да подрже нашу заједницу да опстану, успеју у свом циљу и створе одговарајући духовни центар за све који долазе и пребивају у држави Тексас.

Хвала нашем добром проти Љубинку што показује прави пример српског свештеника, гостољубивог домаћина у далеком Тексасу.

Желимо им пуно снаге у опстајању као и напретку мисије српског Рода и имена у овом далеком крају Америке.

Тропар, глас 4: Јако апостолов јединонравнији, и всељенија учитељије, Владику всјех молите, мир всељењеј даровати, и душам нашим велију милост. 

Песма из Пролога Св. Владике Николаја:

Пост и вера – Василије,
Богословље – Григорије.
Милосрђе – Златоусти,
Златоусти, Медоусти!
Работници једног дела;
Три напосе – три ангела,
Три заједно ко Бог један,
Нит ко главни ни узгредан.
У вечности сви се слажу.
Једног вичеш – три помажу.
Једног певаш, сва три чују,
Једног славиш, три с’ радују.
Три човека – једно цело,
Три Јерарха – једно дело,
Три имена – једна слава,
Свој тројици – Христос глава.

Молитвама Света Три Јерарха, Василија Великога, Григорија Богослова и Јована Златоустог, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј и спаси нас!

Текст и фото: Стефан М. Радовић, дипл. теолог

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...