Црквена Слава и рукоположење у Кливланду

Црквена Слава и рукоположење у Кливланду

У Недељу 31. јануара, ове године у храму Светог Саве служена је Архијерејска Литургија и свечано обележена храмовна слава. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ Новограчаничко – средњезападно амерички Г. Г. Лонгин, коме су саслуживали архимандрит Леонтије (Алавања), протојереј Миле Матић (старешина храма), протођакон Љубиша Митровић, као и млади ђакон Миљан Алексић, клирик западноамеричке Епархије. У току службе по благослову Епископа западноамеричког Г. Максима, ђакон Миљан је рукоположен у свештенички чин. Пред крај службе је пресечен славски колач, Владика Лонгин је честитао Славу парохијанима и рукоположење новом пастиру на њиви Господњој. У својој, као и увек – надахнутој беседи је између осталог рекао:

”По обичају и завету наших старих, сакупили смо се данас, да се помолимо Светитељу Сави, да нас одржи и заштити на правом путу, да нас охрабри и благослови. Иако сваке године на светосавским прославама слушамо предавања о Светом Сави; подаци из његовог житија никад нам не падају тешко. Почевши од првих биографа, Доментијана и Теодосија, па све до данашњег дана, многи истакнути Срби су писали и певали о Светом Сави. Оно што не можемо да нађемо у писаном тексту, читамо између редова и дивимо се великом дару и таленту који је овај истакнути Србин имао. И све то он је ставио у службу Богу и Роду. И пре Светог Саве на српској њиви трудили су се свети Божији људи. Мисионарили су међу Србима Света браћа Ћирило и Методије и њихови ученици, па ипак, све до појаве Светог Саве остало је много корова на њиви српске душе, који је ваљало оплевити и уздићи на завидан ниво. Савиним радом Срби су схватили ко су и шта су, и шта им је чинити. После Светог Саве нису се више питали на коју ће страну. 

Он је заиста први и истински просветитељ свога рода. Али он није просветитељ у оном обичном смислу, који учи народ да чита и пише. Он је Србе просветио изнутра. Он је просветитељ који нас изнутра формира и дефинише. Он је, као што знамо, измиритељ браће, а тиме и спасилац Србије. Осећајући његову снагу Турци су спалили свете мошти на Врачару, где је, хвала Богу довршен велелепни храм, у који су се својим прилозима уградили и Срби из емиграције.

У својим писмима из Палестине, наш Дучић, веома упечатљиво пише о Светом Сави: ”Српски Свети Сава, велики печат наше историје…једна је од највећих фигура европског дванаестог века. 

Све што данас овде блиста на сунцу вечности, огледа се у плавим немањићким очима, очима тог нашег мудраца и писца, политичара и Светитеља, без којег вероватно наша нација не би данас постојала са њеним изразито расним одликама. Ниједан народ није имао заслужнијег човека;  потпунијег, отменијег, честитије, а поносније личности, мислиоца и мистика, не налазим нигде другде. Зато омађијан његовим споменом, нисам се свуд одвајао од његове личности као изванредног Светитеља којег сам стављао после Христа.”

Браћо и сестре, живимо у тешком времену и пролазимо кроз велика искушења. Нама је изузетно потребна духовна обнова, ургентно презиђивање куће у којој живимо, куће пољуљаних темеља и крова што свакодневно прокишњава. Нужан је повратак основним хришћанским вредностима, врлинском начину живота, стицању литургијске свести о свету у коме живимо ако желимо да са наших душа не спадне још и оно мало чедности. ”Покајање је побуна против самога себе”, вели Свети Владика Николај. Да би до те побуне дошло, а која би нам омогућила да опстанемо и сачувамо веру, потребна нам је мудрост Светог Саве. И на крају да завршимо нотом здравог хришћанског оптимизма: Сва страдања кроз која су Срби пролазили, (па и најновија у Крајинама и на Косову и Метохији) била су врста неке катарзе – очишћења. Кроз страдање Срби траже себе, они јесу и грешни и рањени, пуни нетачних представа о свету и животу, али то је само површина. Но, на дну, пак, ми смо још увек хришћански народ кога треба будити и учити и тешити. Треба стално понављати да нисмо изгубљени за вечност, да наше борба за вечне вредности не може пропасти као што и наш Бог није привиђење. Последњи чин велике трагедије није смрт, него Васкрсење. Христос нас стално зове на преображај у оно чедно, детиње, оно што нас је вековима красило народ Светог Саве. И чуће Срби, одазваће се и увек изнова радосно певати: Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави. Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози, почуј гласе свога рода српскога народа!”, закључио је Владика.

Прота Миле са ђаконом Љубишом и својим честитим народом и овога пута су били изврсни домаћини. Владика се захвалио на гостољубљу и помолио за здравље свих парохијана а посебно Председника, брата Симе, који је пред крај године имао здравствених проблема. Иначе свој долазак у Кливленд Преосвећени Г. Лонгин увек искористи да посети и манастир Светог Марка и његовог доброг игумана, оца архимандрита Леонтија, аутентичног представника српског монаштва.

Молитвама оца нашег Светитеља Саве, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас!

Текст и фото, чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...