Служење Епископа Лонгина у августу 2021.

Служење Епископа Лонгина у августу 2021.

Поред свакодневне Jутарње и Вечерње, коју Владика служи у манастиру Св. Саве у Либертивилу, суботом и недељом, ако није негде на терену – Преосвећени поред Либертивила предводи Службу у ман. Грачаници, такође. На епархијском сајту смо већ писали о прослави од 1. августа у ман. Св. Марка у Лорејну, Охајо, као и свечаном обележавању црквене славе 08. августа у парохије Светог Илије у Мерилвилу, Индијана. Пре Славе у Мерилвилу, у петак и суботу Владика Лонгин је поново био у Кливленду, где је домаћински дочекан од доброг проте Миле Матића. Стигао је да се сусретне са угледним доктором Топалски, а на црквеном гробљу одслужи годишњи помен за брата Синишу (Топића) који нас је напустио веома млад. У суботу је, такође, посетио храм Св. Арх. Михаила у Акрону и заједно са свештеником Миланом Пајић венчао свог рођака Огњена Крчо са младом Инес Видић, пореклом из Далмације. Била је то за нашег Владику дупла радост: сусрео се са доста блиске родбине, коју није видео деценијама, а кроз венчање повезао, за Србе драге горе, – Романију и Динару. На повратку из Охаја Преосвећени је свратио у Богородичин манастир у New Carlisle, где је са игуманијом Макрином и сестрама разговарао о њиховом животу. 

На празник Изношења Часног Крста и Свете Макавеје, 14. августа, служена је архијерејска Литургија у Новој Грачаници. Саслуживали су архимандрит Серафим (Балтић), свештеник Александар Вујковић и јерођакон Макарије (Робинет). Преосвећени  Епископ Сава се молио у Олтару и приступио Светој Чаши. Студенти нашег факултета, који нису отишли у Србију, лепо су певали и помагали у светом Олтару. 

На празник преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, у прошлу недељу, 15. августа, Његово Преосвештенство је служио у манастиру Нова Грачаница. Архијерејски хор је са ентузијазмом, врло продуховљено одговарао на прозбе, зналачки произношене од стране ђакона. Црква је била испуњена верницима којима је Владика беседио о  Христу, као хлебу живота. Из прочитаног Јеванђења истакао је два момента. Прво, ученици су скренули пажњу Христу да је народ гладан, ништа није јео цео дан, и друго, ученици су дали све што су имали: пет хлебова и две рибе! ”Потребно је да и ми приметимо, обратимо пажњу на муку, бол и недаћу ближњих својих и да, попут апостола, код Христа, за њих интервенишемо. Да им Он помогне, излечи, нахрани, да учини још једно чудо! Апостоли нису оставили ништа за себе; и ми тако да чинимо, па ће се Господ постарати, – реаговаће, одговориће на нашу молбу и брзо утешити,” закључио је Владика. После Свете Литургије епископ Лонгин је, уз асистенцију свештеника Николаја Костура и Александра Вујковића крстио малу Емилију, унуку од угледног домаћина Небојше Бојовића из Чикага. Брат Небојша је, иначе, и ктитор храма Светог Георгија у родној  Змијици на Жабљаку. Кума на крштењу је била Др. Олга, наша позната добротворка из Чикага.

Уочи Преображења навршило се тачно 11. година од престављења митрополита Христофора. Владика је заједно са оцем Серафимом (Милојковић) служио помен на гробу и сетио се времена у којем је Митрополит служио и са чим се све морао да носи.

”Живимо, на жалост, у обездуховљеном времену, када су све вредности релатизоване, немамо времена ни за оно што је једино на потребу. Када дође време да се ми преселимо, брзо ће нас заборавити чак и пријатељи, а камоли други људи. А и да нас се сећају, не могу нам пуно помоћи. Зато је важно да пазимо како живимо, да се припремамо да нам  сусрет са Господом буде радостан, а не трагичан.” нагласио је Владика.

За Велики празник Свето Преображење, Преосвећени је служио у манастиру Светог Саве. Саслуживали су протосинђел Серафим (Милојковић) и свештеник Петар Саиловић. Манастирска Црква зрачи посебном атмосфером, у њој није тешко да се молите. Поред атрактивне архитектуре руског стила, квалитетних фресака ту је и кивот са моштима владике Мардарија и трон са иконом Срба светитеља у Америци просијавших: светитеља Николаја, Варнаве, Мардарија и Јована, као и оца Севастијана, апостола Америке. Прелепа Икона Богородице Млекопитатељница, чека свој трон. Икона је донешена са Свете Горе и верни је препис оргинала који се чува у Испосници Светог Саве у Кареји. 

Беседа је била о Празнику. ”Јеванђеље говори да је тројици апостола дато да за кратко погледају својим смртним очима у невидљиво царство светла и лепоте, шо је окружавало Христов лик, сијало са Његовог лица. Али кад је светлост нестала пред њима је био Исус кога чека Крст и Голгота, а тек затим васкрс, слава, вечни живот. Без жртве се ништа не постиже. Морамо бити спремни на жртву и одрицања, да тачно и дословно живимо по јеванђељу!” Беседио је Владика. 

Подсетили смо се, такође, да овај свети Дан изузетно свечано прослављају многе Светиње у Старом крају, а посебно манастир Крка у Далмацији.

Девете недеље по Духовима ( 22. август) у Грачаници је служена Архијерејска Литургија. Владика  Лонгин је беседио на јеванђелску тему. ”Повијест о бури на мору, није само реч о једном догађају који се давно десио. Реч је о бури и у кући, и у цркви и у друштву, политичкој бури.  Но, не треба да се бојимо. Тамо где је најопасније, где је најжешће, ту је и Христос! Он је у епицентру сваке буре и олује. Потребно је, слично апостолу Петру, повикати: Господе помагај! И Његова моћна десница притече у помоћ, учи нас вери и поверењу у Божији промисао и победи над страхом и очајањем. Лађом нашег живота управља капетан – Бог. Зато никада не смемо заборавити: Господ премудри и бескрајно моћни управља морем и лађом, ветровима и олујама, свим догађајима у животу. Зашто би се онда бојали? Међутим како често заслужујемо Христов прекор: Зашто се толико плашите, зашто сумњате, како немате вере? Кроз олује морамо проћи: нема живота без невоља, нема мора без валова.  Имајмо поверење у Оца Небеског, мање страха, више вјере, више молитве…”

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...