Света Архијерејска Литургија у храму Светог Василија Острошког у Лејк Форесту

Света Архијерејска Литургија у храму Светог Василија Острошког у Лејк Форесту

У Недељу Двадесет другу по Педесетници, Преосвећени Владика Г. Лонгин је на позив протојереја-ставрофора Ђуре Крошњара посетио парохију и служио Св. Литургију у храму Острошког Чудотворца – Светог Василија. Поред надлежног пароха саслуживали су прота Урош Оцокољић и ђакон Јован Аничић. Помагаче у Олтару предводио је ипођакон Мајк Косановић, потпредседник Епархијског Савета. Црква је била пуна верног народа, а хор је врло хармонично и срчано одговарао на све прозбе! Светој Чаши Причешћа приступило је доста побожних душа међу којима и дечица из недељне школе.

После Заамвоне молитве обављено је резање славског Колача. 

Наиме, ове Недеље Коло сестара при парохији обележило је своју Славу: Јелену Анжујску у монаштву Јелисавету, мајку српских краљева Милутина и Драгутина, док је братсво при храму, такође, прославило свог заштитника светог Владику Варнаву. На крају је Преосвећени Владика Г. Лонгин беседио поучавајући у вери своју паству и утврђујући их у храбром ношењу животног крста. Честитао је Славу, похвалио рад наших сестара и пожелео да се угледају на свету Јелену. Браству Светог Варнаве и свим осталим,  уз честитку Владика је препоручио да се боље упознају са животним путем овог истинског Божијег слуге и надахну новом енергијом у свом животу. Сви присутни су после Богослужења били домаћински угошћени. 

Треба нагласити да је семе о којем се говорило у данашњем Јеванђелском читању  заиста у овој парохији пало на плодно тло и донело богат род. Отац Ђуро са својим пастирским искуством и великом љубављу предводи ову релативно младу, али врло активну црквену заједницу. Све организације при цркви функционишу како треба, прожете су свешћу о неопходности жртве и одговорности ако хоћемо да опстанемо на путу Светог Саве! 

Молитвама Св. Василија Острошког Чудотворца, нека Господ спаси и помилује све нас. Амин.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...