Састанак свештенства Чикашког намесништва

Састанак свештенства Чикашког намесништва

Парохија св. Саве, Мерилвиле, Индијана

С благословом Преосвећеног епископа Лондина одржан је састанак свештеника Чикашког намесништва у уторак, 12. јануара 2021. године у просторијама цркве Св. Саве у Мерилвиле, Индијана.

Његово Преосвештенство епископ Лонгин због раније заказаних обавеза није могао присуствовати, већ је пожелео успешан рад на овом братском састанку.

На састанку су били присутни следећи свештеници: протојереј ставрофор Недељко Лунић, архијерејски намесник, протојереј ставрофор Богдан Зјалић, пензионисани парох чисхолмски, протојереј ставрофор Илија Балаћ, духовник манастира Пресвете Богородице у Њу Карлајл, Индијана, протојереј ставрофор Саво Босанац, парох храма св. Јована Крститеља у Белвуду, Илиноис, протојереј ставрофор др Милош Весин, парох храма св. архангела Михаила у Ленсингу, протојереј ставрофор Марко Матић, парох храма св. Саве у Мерилвиле, протојереј Немања Тешић, парох храма св. Николе у Брукфилду, Илиноис, протојереј др Александар Новаковић, старешина Саборног храма св. Илије у Мерилвиле, Индијана, протојереј Александар Савић, парох храма св. Ђорђа у Источном Чикагу, Индијана, протојереј Радован Јаковљевић, парох храма св. Ђорђа у Шерервиле, Индијана. Преосталих осам свештеника и и три ђакона, неки из здравствених разлога а неки због обевеза у парохији или због посла, нису присуствовали.

После кратког јутарњег послужења састанак је отворен молитвом (Рождество Твоје…)

Архијерејски намесник прота Недељко Лунић поздравио је присутне свештенике и пренео поздрав Преосвећеног владике Лонгина. Осврнуо се на ситуацију у намесништву и изразио задовољство што и поред изванредног стања, у парохијама се црквени живот одвија, ако не пуним током, оно ипак делимично,  упркос рестриктивним мерама које налажу здравствене установе.  Упознао је свештенике са одлуком Преосвећеног епископа Лонгина о премештају свештеника, по потреби службе, у три парохије: Св. Симеона, Јужни Чикаго, св. Ђорђе, Ист Чикаго-Индијана Харбор и (Старо) Васкрсење Хрисатово, Чикаго (Палмер Сквер). 

Новопостављени Директор Просветног епархијског одбора прота Радован Јаковљевић изнео је свој план о раду црквених школа, и дечјем кампу. О. Радован се специјализовао за просвету на Световладимирској духовној академији у Њујорку. Желимо о. Радовану много успеха на његовој новој дужности.

На састанку је било речи и о довршењу радова на камповској згради у манастиру св. Саве у Либертивилу. Свештеници се надају да ће се предузети хитне мере да се рад настави и да се зграда доврши што пре. Доста је времена прошло а још увек неки ваажни детаљи нису регулисани. Свештеници моле Његово Преосвештенство и Грађевински одбор да се приступи послу што пре.

На крају је предложен распоред великопосних богослужења у парохијама Чикашког намесништва. С обзиром да је ове године Васкрс касније, то се надати да ће се здравствена ситуација стабилизовати и омогућити великопосна богослужења.

Предлог Луке Ерцег да се свештеничко пензионо осигурање пренесе на другу осигуравајућу фирму представљен је присутним свештеницима. Свештеници сматрају да досадашња кампанија није давала добре резултате. Остало је да Лука Ерцег у договору са Управником осигурања о. Сашом Недићем и у сагласности са Централним црквеним саветом то реши.

На крају се о. Недељко захвалио нашим домаћинима о. Марку Матићу, Управном одбору и сестрама у кухињи на дивном гостопримству.

Овај састанак завршен је молитвом.

о. Н.Л.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...