Састанак свештенства Чикашког намесништва: Парохија св. Саве, Меривил, Индијана (12. јануар, 2023.)

Састанак свештенства Чикашког намесништва: Парохија св. Саве, Меривил, Индијана (12. јануар, 2023.)

С благословом Преосвећеног епископа Лонгина одржан је састанак свештеника Чикашког намесништва у чртвртак, 12. јануара 2022. године у просторијама цркве св. Саве у Мерилвилу,  Индијана.

Његово Преосвештенство епископ Лонгин присуствовао је састанку и узео учешћа у истом.

На састанку су били присутни следећи свештеници: протојереј ставрофор Недељко Лунић, архијерејски намесник,  протојереј ставрофор Саво Босанац, парох храма св. Јована Крститеља у Белвуду, Илиноис, протојереј ставрофор др Милош Весин, парох храма св. архангела Михаила у Ленсингу,  протојереј ставрофор Срђан Веселиновић, парох храма св. Ђорђа у Ист Чикагу, протојереј ставрофор Александар Бугарин, парох храма св. Ђорђа у Џолијету, протојереј ставрофор Марко Матић, парох храма св. Саве у Мерилвилу, протојереј ставрофор Драган Петровић, парох храма св. Николе у Индианаполису, протојереј Немања Тешић, парох храма св. Николе у Брукфилду, Илиноис,  протојереј др Александар Новаковић, старешина Саборног храма св. Илије у Мерилвиле, Индијана,  протојереј Александар Савић, парох храма св. Симеона у Саут Чикагу, протојереј Радован Јаковљевић, парох храма св. Ђорђа у Шерервиле, јереј Николај Костур, парох Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу. Преостала четири свештеника и три ђакона, неки из здравствених разлога а неки због обевеза у парохији или због посла, нису присуствовали.

После кратког јутарњег послужења састанак је отворен молитвом (Рождество Твоје…)

Архијерејски намесник прота Недељко Лунић поздравио је присутне свештенике, захвалио се Епископу на присуству и замолио Преосвећеног владику Лонгина да поздрави свештенство сабрано на овом састанку. Преосвећени епископ Лонгин изразио је задовољство што присуствује овом састанку свештеника Чикашког намесништва, једног од највећих у нашој Епархији НГСЗ Америчкој.  Осврнуо се на ситуацију у Епархији и изразио задовољство што се повраћа живот у нормалу после пендемијског периода од две и по године.  То се одражава и на црквени живот у парохијама. Обавестио је свештеника да имамо два свештеника при Епархији, о. Мила Суботића, ранијег пароха цркве старог Васкрсења Христовог у Чикагу и о. Ђорђа Веселиновића. Епископ ће имати у виду њихову ситуацију и настојати да се њивова ситуација среди. Епископ је поставио архимандрита др Сергија (Пушкар) за настојатеља манастира Нове Грачанице, а архимандрита Серафима (Балтић) за насојатеља манастира Светог Саве. О. Серафим ће надгледати радове на камповској згради у Манастису. Обавестио је свештенике о мементаној ситуацији у парохији старог Васкрсења Христовог на Палмер Скверу, Чикаго. За сада је стање остало непромењено. Владика је обавестио свештенике о посети Његове Светости Патријарха Порфирија нашој Епархији и Богословском факултету у времену од 28. јануара до 4. фебруара, захвалио се свештеницима на одзиву приликом освећења антиминса, што је било повезанао са манстирском славом Покрова Пресвете Богородице, где је узело учешћа више од 40 свештеника. Заиста је било величанствено. Препоручио је свештеницима који могу да присуствују ”Институту светих Мардарија и Севастијана” који ће се одржати под покровитељством Епархије западноамеричке у Сан Диегу, Калифорнија.

Преосвећени Владика је информисао свештенике о радовима на камповској згради у манастиру св. Саве у Либертивилу. Унутрашњи радови су у току, а ускоро ћемо добити потребне дозволе за извођење радова у целини.

У свом поздравном говору и извештају архијерејски намесник о. Недељко Лунић је похвалио свештенике за њихову ревност и за доста добро стање у свим парохијама намесништва. О. Недељко је замењивао свештенике без мало у свим парохијама за време њиховог одсуства, као и учествовао у многим парохијским свечаностима, што му је пружило могућност да се упозна са стварном ситуацијом у парохијама. Захвали се свештеницама на гостопримству и сарадњи.

Директор Просветног епархијског одбора прота Радован Јаковљевић изнео је свој план о раду црквених школа, и дечјем кампу. О. Радован се специјализовао за просвету на Световладимирској духовној академији у Њујорку. О Радован је издао неколико приручника за децу на енглеском језику. Ове године одржан је ритрит за децу у Вискансину. Ритрит је био веома успешан. Захвалио се родитељима на сарадњи. Желимо о. Радовану много успеха на његовој нимало захвалној дужности.

О. Драган Петровић, рабији Директор омладине упознао је свештенике о зимском ритриту наше омладине у манастиру Грачаници. Овај ритрит је много популаран тако да морамо неке одбити због недовољног места. Директрор омладине је о. Бојан Бановић, парох цркве св. Петке у Не’вилу, Тенеси. О. Драган је говорио похвално о о. Бојану и његовом почетном раду са омладином. о. Драган је обавести свештенство да је наш брат и саслужитељ о. Слободан Јовић, пензионисани свештеник који живи у Индианаполису тешко болестан. Присутни свештеницу су у својим моитвама помолили се за здравље брата свештеника Слободана.

 О. Милош Весин одржао је веома исцрпно и корисно предавање на тему ”Питање био-етике”. Питање је доста сложене природе. О. Милош је изложио развој био-етике од најранијих фароонских времена. Било је то веома стручно предавање у контексту са теолошким приступом том питању. Захвални смо о. Милошу на једном заиста стручно обрађеном предавању. О. Милош је упознао свештенике да 1. октобра ове године одлази у пензију.Позвао је свештенике на опроштајни банкет 1. октобра 2023. Желимо о. Милошу добро здравље и срећан и благословен одлазак у пензију.

Свештеницу су поднели извештаје из својих парохија. Углавном црквени живот се одвија нормално. Било је неколико значајних прослава, као и куповина дивног имања у парохији св. Николе у Брукфилду. О. Немења нас је упознао са плановима. О. Александар Савић је дипломирао на универзитету, оделење канселинг. Обавестио је свештенство да је запослен у канселинг групи у Франкфурту и да стоји на услузи нашем народу у случају потребе. Свештеници су честитали о. Александру на његовом академском успеху. О. Срђан Веселиновић је обавестио свештенике да је његова апрохија св. Ђорђа у Ист Чикагу прославила 110. годишњицу. О. Николај Костур је набројао неколико програма који се спроводе у оквиру црквеног живота у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу.

На крају је предложен распоред великопосних богослужења у парохијама Чикашког намесништва. С обзиром да је завршен период рестрикција пандемије великопосна богослужења ће се одржати у Чикашком намесништву. На дневном реду је било опет питање ревизије Чикашког намесништва, што би се одразило и на милвошко и детроитско намесништво  којима припадају неколико парохија у Чикагу и једна парохија у Индијани. Мишљење архијерејског намесника и неколико свештеника из Индијане су била подељена, нарочито у питању припадности две парохије из Саут Чикага (једна је сада у Ленсингу), без којих би, после поделе, Чикашко намесништво остало много окрњено. Питање поделе ће се, надамо се, решити ускоро, с благословом и одлуком нашег Епископа уз опште задовољство. Уколико дође до ревизије у овом термину свештеници ће се благовремено обавестити, и нови распоред великопосних богослужења ће бити сачињен.

Под тачком разно било је говора о помоћи Министарства Србије за Дијаспору у погледу српског језика. На том питању ће се порадити. О. Александар Новаковић који је то питање покренуо биће у контакту са надлежнима и увидети могућност у спровођењу истог.

После седнице сестре су припремиле диван укусан ручак.

На крају се о. Недељко захвалио нашим домаћинима о. Марку Матићу, Управном одбору и сестрама у кухињи на дивном гостопримству.

Овај састанак завршен је молитвом.

 о. Н.Л.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...