Састанак свештенства Чикашког намесништва

Састанак свештенства Чикашког намесништва

Парохија св. Ђорђа, Шерервиле, Индијана

12. јануар 2022.

С благословом Преосвећеног епископа Лонгина одржан је састанак свештеника Чикашког намесништва у среду, 12. јануара 2022. године у просторијама цркве Св.Ђорђа , у Шерервилу,  Индијана.

Његово Преосвештенство епископ Лонгин присуствовао је састанку и узео учешћа у истом.

На састанку су били присутни следећи свештеници: протојереј ставрофор Недељко Лунић, архијерејски намесник,  протојереј ставрофор Саво Босанац, парох храма св. Јована Крститеља у Белвуду, Илиноис, протојереј ставрофор др Милош Весин, парох храма св. архангела Михаила у Ленсингу,  протојереј ставрофор Александар Бугарин, парох храма св. Ђорђа у Џолијету, протојереј ставрофор Марко Матић, парох храма св. Саве у Мерилвиле, протојереј Немања Тешић, парох храма св. Николе у Брукфилду, Илиноис, протојереј Добривоје Милуновић, парох Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу,  протојереј др Александар Новаковић, старешина Саборног храма св. Илије у Мерилвиле, Индијана, протојереј др Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу, протојереј Александар Савић, парох храма св. Симеона у Саут Чикагу, протојереј Радован Јаковљевић, парох храма св. Ђорђа у Шерервиле, јереј Николај Костур, парох Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу. Преосталих пет свештеника и три ђакона, неки из здравствених разлога а неки због обевеза у парохији или због посла, нису присуствовали.

 После кратког јутарњег послужења састанак је отворен молитвом (Рождество Твоје…)

Архијерејски намесник прота Недељко Лунић поздравио је присутне свештенике, захвалио се Епископу на присуству и замолио Преосвећеног владику Лонгина да поздрави свештенство сабрано на овом састанку. Преосвећени епископ Лонгин изразио је задовољство што присуствује овом састанку свештеника Чикашког намесништва, једног од највећих у нашој Епархији НГСЗ Америчкој.  Осврнуо се на ситуацију у Епархији и изразио задовољство што и поред изванредног стања, у парохијама се црквени живот одвија, ако не пуним током, оно ипак делимично,  упркос рестриктивним мерама које налажу здравствене установе.  Упознао је свештенике са променама у Епархији, односно о премештају свештеника,  по потреби службе, у три парохије: Св. Симеона, Јужни Чикаго, св. Ђорђе, Ист Чикаго-Индијана Харбор и (Старо) Васкрсење Христово, Чикаго (Палмер Сквер). Такође је упознао свештенике о разговору и одлукама донешеним на састанку са Његовом Светошћу Патријархом и Св. архијерејским синодом у Београду а које се тичу природе религиозних корпорација и Устава наше Цркве у Северној и Јужној Америци. 

Његово Преосвештенство је уз захвалност срдачно поздрављен.

Новопостављени Директор Просветног епархијског одбора прота Радован Јаковљевић изнео је свој план о раду црквених школа, и дечјем кампу. О. Радован се специјализовао за просвету на Световладимирској духовној академији у Њујорку. О Падован је издао неколико приручника за децу на енглеском језику. Желимо о. Радовану много успеха на његовој нимало захвалној дужности.

О. Милош Весин упознао је присутне о његовој и о. Александра Новаковића мисији у име Богословског факултета Св. Саве у Либертивилу код Њ. Св. Патријарха и Св. синода у Београду. Изразио је задовољство што Њ. Светост и Св. синод схваћају значај наше Богословске школе која је до сада дала преко педесет свештеника. Имају неке ствари академске природе да се среде и на томе се сада ради у асоцијацији са постојећим академским богословским училиштима у Америци. Отац Милош је говорио и о црквеној ситуацији у Црној Гори где је недавно био у посети и одржао неколико предавања. Упознао је свештенике о неким детаљима у парохији св. Саве у Њујорку. О. Милош је срдачно поздрављен.         

На састанку је било речи и о довршењу радова на камповској згради у манастиру св. Саве у Либертивилу. Његово Преосвештенство је упознао свештенике са извесним радовима који се одвијају у камповском манастирској згради. Свештеници су изразили задовољство што се коначно после много година приступило послу, тако да се је надати, дао Бог, да се зграда доврши за пар година.

На крају је предложен распоред великопосних богослужења у парохијама Чикашког намесништва. Већ две године не одржавају се великопосна богослужења због вируса ковид 19. Међутим ситуација се смирује и за сада не постоје велике рестрикције од Здравствене организа ције, и надати се да ћемо ове године, ако Бог даде, држати великопосна богослужења. Међутим одлука је остављена за касније док се не види кретање вируса.

На крају се о. Недељко захвалио нашим домаћинима о. Радовану Јаковљевићу, Управном одбору и сестрама у кухињи на дивном гостопримству.

            Овај састанак завршен је молитвом.

о. Н.Л.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...