Рождество Господње торжествено прослављено прослављено у Саборном храму Васкрсења Христовог

Рождество Господње торжествено прослављено прослављено у Саборном храму Васкрсења Христовог

Велики Саборни храм прелепо је изгледао за Божић. Он сведочи ону познату истину и наш заједнички доживљај да је читавим низом лепих обичаја украшен српски Божић: Зналачки окићен Бадњак; на слами, која симболизује витлејемске јасле, поставњена чесница, жито, претежно суво воће са орасима и свим другим што улепшава велики Празник.  Имало се утисак да целивајућа икона плови окружена букетима изузетно колоритног цвећа. Цео овај слављенички декор је дело руку и израз љубави вредних сестара и омладине при Саборном  храму. 

Света архијерејска Литургија је била торжествена! Његовом Преосвештенству Епископу Новограчаничко – средњезападно американском Господину Лонгину саслуживали су свештеници Дарко Спасојевић, Добривоје Милуновић и Николај Костур, као и ђакони Милован Гогић и Тоша Соколовић који предводе верне у одушевљеној молитвеи Новорођеном Богомладенцу. Има за шта да се моле и благодаре, а то је: За сва добра којима нас обасипа Спаситељ, за здравље и мир, за могућност да се молимо у нашим величанственим Светињама, за милосрђе Његово које снисходи нашим слабостима, за мајке и сестре наше, за  децу и омладину. 

Тропар Рождества, глас 4:

Рождество Твое, Христе Боже наш, возсия мирови свет разума, в нем бо звездам служащии звездою учахуся Тебе кланятися, Солнцу правды, и Тебе ведети с высоты Востока. Господи, слава Тебе!

Хор надахнуто пева и преноси породичну топлину овог Празника.  ”Превечни Бог”, ”Дете младо”, из наручја своје и наше Мајке, рукама све обухвата загрљајем ширим од неба. На ум нам долази храбра и утешна мисао песника:  ”Срце сваке мајке постаје срце Богомајке”.

Слушамо Посланицу наше Свете Цркве са љубављу и неком врстом носталгије, тј зебње! Весели нас брига Мајке и за децу разбацану по целој кугли земаљској. По ко зна који пут осећамо да смо једно са њима; радујемо се довршењу храма Светог Саве на Врачару у чијој изградњи српска дијаспора заузима истакнуто место. 

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...