Прослава Ђурђевдана у храму Светог Илије у Мерилвилу (Indiana)

Прослава Ђурђевдана у храму Светог Илије у Мерилвилу (Indiana)

На празник Св. великомученика Георгија светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ Г. Лонгин уз саслужење надлежног пароха протојереја Александра Новаковића, као и ђакона Јована Аничића. 

С обзиром да је био радни данa а и Крсна Слава лепог броја парохијана на Литургији је био невелики број парохијана. Но сви смо се сабрали у име Господње да прославимо Његовог Угодника. Пошто је ово Пасхални период, Преосвећени Владика је беседио о значају и дару васкрсења Христовог:  “Нека Христово Воскресеније буде и наш васкрс. Васкрсење свих оних врлина и вредности, које су одувек красиле народ Светог Саве. Славимо, не само речима него и добрим делима; следимо пример Светог Георгија и свих Божијих људи, којих је пун календар наше свете цркве и тада ће радост наша бити потпуна. По речима Јеванђеља : вашу радост нико неће одузети од вас”, закључио је Владика.

Након Свете Литургије Његово Преосвештенство Г. Лонгин је крстио малену Ђурђину, ћерку Бранимира и Наталије Пушоња. Бранимир је у току похађања нашег богословског факултета помагао свештенику Александру и тако остварио породични однос са целом  мерилвилском заједницом.

Иначе ово је једна од виђенијих парохија у нашој Епархији са прелепим храмом у српско – византијском стилу, изграђена по пројекту грчког архитекте Константина Зурдумиса. Историја парохије почиње око 1964. Више свештеника је опслуживало, али прота Ђорђе Лазић и Лазар Костур понајдуже. Фреске у храму су врло лепе, рађене у српском стилу. У овој парохији врло је активна школа, која организује и летњи камп, такође.

Тропар, глас 4: Јако пљених свободитељ, и нишчих зашчититељ немошчствујушчих врач, цареј поборниче, побједоносче, великомучениче Георгије, моли Христа Бога спастисја душам нашим.  

Нека би Господ молитвама Светог вмуч. Георгија помогао нашој парохији да увек остане пример Богу и Роду! Амин.

Текст и фото: чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...