Прослава храмовне слава и освећење новог црквеног имања у Детроиту

Прослава храмовне слава и освећење новог црквеног имања у Детроиту

У трећу суботу по Духовима, благочестиви народ Саборне цркве Светог Кнеза Лазара, Раваница, сабрао се да дочека свога Епископа да заједно узнесу молитве хвале и благодарности Богу. Епископ Лонгин су испред цркве дочекали свештенство и верни народ где су му деца предала цвеће у знак љубави и поштовања. На Светој Архијерејској Литургији Преосвећеном Епископу су саслуживали су пензионисани Протојереј-ставрофор Живан Урошев, Протонамесник Александар Вујковић, старешина Саборне цркве, јереј Звонко Костић, као и браћа из Македонске Православне Цркве – Охридска Архиепископија:  Протојереј- ставрофор Синиша Ристовски, Протојереј Драган Јорданов, и јереј Горан Трпчевски. За време Свете Аријерејске Литургије певао је хор Раваница под вођством диригенткиње Милене Стеванов. Кумови овогодишње славе били су Петар и Дара Исаковић са породицом. После трократног опохода око храма и благосиљања славских знамења Владика Лонгин поздравио је верни народ, честитавши им храмовну славу. По завршетку Свете Архијерејске Литургије сви су се заједно упутили ка новом црквеном имању које се налази  тридесет километара северно од садашњег храма. План је да се с Божијим благословим ту изгради нови Саборног храм и културни центар. Осветивши Крсно знамење и црквено имање Владика је изразио своју радост, честитао свештенику Александру и парохијанима овај велики догађај. Када је све обављено на новом црквеном имању Епископ Лонгин, свештенство, и верни народ су се упутили у свечану салу где је уприличен славски ручак.  Ту је Преосвећени између осталог рекао: 

Један од најзначајнијих датума у историји Српског народа је 28 (15) јуни, познат као Видовдан, када се одиграла чувена Косовска битка. И док се остале битке из наше историје спомињу само у уџбеницима, Видовдан је укључен у Календар у којем се налазе само празници и имена Светаца. Зато су наши стари, а хвала Богу ево и ми, на Видовдан и Косовску битку гледали из перспективе Јеванђеља и Светосавља. Основне вредности те етике нису уклесане на каменим плочицама, већ су усађене у саму свијест сваког Србина. Долазећи овде у ову земљу наш народ је понели ту етику и идеале у себи. То су идеали Светог Саве, цара Лазе и других српских светаца и витезова: лична храброст, старање за вечно, првенство духовног над материјалним, искреност, дарежљивост, мирољубивост, поштовање људског достојанства, дубока и искрена вера у Бога и нада на Његову милост, лично поштење, витештво и херојство, спремност на жртву, патриотизам без примесе шовинизма, постали су и треба да остану општи српски идеали.

Пример цара Лазара нам сведочи да се не може служити двојици господара, да је душа претежнија од тела и да је земаљско за малена царство а небеско увијек и довијека.

Запитајмо се браћо и сестре:

Како ми данас и овде да очувамо видовдански дух и да будемо верни тим идеалима?

Како у овом културном и верском мору сачувати српски идентитет?

Како одолети разорном прагматизму који прождире сваку духовност и одбија, одбацује подвиг?

Како сачувати православну духовност у свету где су све вредности постварене, постале су ствари, све се може купити?

Шта учинити да наша љубав према Отаџбини буде неумањена и обавезе непромењене?

Имамо ли визију? Како ће бити стање наше Цркве за 50, 100 година? Где нам је омладина?

Ова и слична питања пред нашу Цркву постављају озбиљан задатак и све нас изводе на испит. Правилно решити задатак и успешно положит испит  моћи ћемо ако будемо имали непоколебиву и бескомпромисну веру у Бога, ако будемо одани својој светосавској Цркви, ако стављамо опште изнад личних интереса, ако се жртвујемо за ближње, за браћу и чувамо српску слогу! Православље захтева од нас извесни степен самоодрицања, самодисциплине и непрекидно сазревање и духовно узрастање. Нека нам Господ помогне, свети цар Лазар и сви новомученици српски.

Епископ Лонгин је уручио и црквена признања парохијанима који су већ тридесет година чланови Саборне цркве. Старешина Саборне Цркве Протонамесник Александар Вујковић поздравио је Епископа Лонгина и у име верног народа и заблагодарио Владици Лонгину на љубави, молитвама и подршци  за верни народ ове благочестиве парохије. Такође  је поздравио и присутно свештенство и изразио радост да су у овом историјском догађају за нашу парохију узели учешће и браћа свештеници Македнонске Православне Цркве – Охридска Архиепископија. У свом говору председник Црквено школске општине Миле Тимарац  изразио је захвалност Епископу Лонгину, као и свим парохијанима за љубав и подршку Саборном храму Светог Кнеза Лазара.. Тога дана уручени су поклони средњошколцима који су завршили похађање црквене школе. Сваке године о храмовној слави Коло Српских Сестара Раваница уручује стипендију једном од средњошколаца који похађају црквену школу. Ове године по избору комисије стипендија је уручена Димитрију Нешовском. После славског ручка сви присутни су уживали у фолклорним играма, рецитацијама и песмама у извођењу деце која похађају црквену школу при овој парохији. У програму су узели учешће све четри групе фолклорног ансамбла Раваница. 

Саборна Црква Светог Цара Лазара Раваница у Детроиту има дугу и богату традицију. Нема сумњте да ће се и овај знадчајан дан  наћи на страницама историје наше цркве. Нека би Господ молитвама Светог Цара Лазара дао снаге да верни народ ове благочестиве парохије истраје на светосавском путу чинели богоугодна дела.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...