Прослава Светог Илије у Мерилвилу (Merilville, Indiana)

Прослава Светог Илије у Мерилвилу (Merilville, Indiana)

У недељу 8. Августа, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ Г. Лонгин (Крчо) уз саслужење: архимандрита Томе (Казић); надлежног пароха протојереја Александра Новаковића, и протођакона Милована Гогић. У Олтару и за певницом су помагали студенти нашег Богословског Факултета. Пред крај Свете Литургије вршена је литија око храма, а у црквеној сали је пререзан славски колач уз појање хора и учешће великог броја дијеце. Након трпезе љубави приређен је славски програм, где су се протојереј Александар Новаковић, као и предесдник ЦШО г. Никола обратили верном народу заблагодаривши за овакав дан и труд који сви подједнако улажу за опстанак наше парохије. Сходно традицији за ручак су пристигли и свештеници суседних парохија, показујући праву братску љубав и међусобну слогу. Ове године окупио се изузетно велики број парохијана, што је улепшало саму прославу. Задовољни смо да се наш народ поново окупља при својим богомољама, активно учествује у богослужбеном животу и тиме задаје прави пример и будућим генерацијама на којима свет остаје, како то вели народна изрека. 

Иначе ово је једна од виђенијих парохија у нашој Епархији са прелепим храмом у српско – византијском стилу, изграђена по пројекту грчког архитекте Константина Зурдумиса. Историја парохије почиње око 1964. Више свештеника је опслуживало, али прота Ђорђе Лазић и Лазар Костур понајдуже. Фреске су врло лепе и развија се активна школа и летњи камп.

Тропар, глас 4: Во плоти ангел, пророков основаније, вториј предтеча пришесвија Христова Илија славниј, свише пославиј Јелисејеви благодат, недуги отгоњати и прокаженија очишчати: тјемже и почитајушчим јего точит исцјељенија.

Нека би Господ молитвама Светог пророка Илије помогао нашој парохији да увек остане пример Богу и Роду! Амин.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...