Прослава празника Светог Мардарија у манастиру Светог Саве у Либертивилу

Прослава празника Светог Мардарија у манастиру Светог Саве у Либертивилу

Свети Мардарије Либертивилски и Свеамерикански
Датум празновања у календару – 29. Новембар/12. ДецембарПразник преноса моштију –  3./16. Јул

У петак 11. Децембра 2020. свечану вечерњу службу у манастиру Светог Саве уочи празника  Светог Мардарија служио је Његово Преосвештенство Господин Лонгин уз саслужење јеромонаха Серафима (Милојковић) и свештеника Николаја Костур. За певницом су појали студенти ПБФ Свети Сава. На сам дан празника у суботу 12. Децембра 2020. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко – средњезападноамерикански Господин Лонгин (Крчо) уз саслужење архимандрита Томе (Казић), свештеника Александра Петровић, Николаја Костур, Милоша Живковић и ђакона Јована Аничић. На Светој Литургији је одговарао хор студената нашег богословског училишта под руководством протојереја – ставрофора др Милоша Весин. Пред крај службе прота Милош Весин и Владика Лонгин су врло надахнуто беседили o празнику и духовно нас оснажили у ова тешка времена.  

Филм о Светом Мардарију – “Владика без Адресе”

https://youtu.be/d9NLLRX8tTM

Свемогући Бог је бринуо о Светом Мардарију од ране младости. Богу је целога себе предавао и кренуо за Христом и њему искрено служећи, од Корнета, преко светиња града Цетиња, цркве Светог Петра и гроба Ловћенског Тајновидца, Београда, манастира Студенице гдје је примио монашки постриг, па до Русије, гдје се сретао са бројним духовницима а и самим руским царем, страстотерпцем Николајем II Романовим, преко Сибира до Америке. А његова љубав према Русији огледала се у сваком кораку његовог живота. 

Његова бројна дјела, као и књиге и беседе, сведочиле су о томе, до његове последње књиге, аутобиографије, писане у Америци пред крај живота, којој ће дати наслов „Недокучива Русија“. У својим делима показује, колико је веровао у идеју да је Русија центар свесловенског јединства. То је прије свега темељио на Христу, на вери, на правди. Подигао је манастир Свети Сава у Либертивилу који је наша мала Србија, место где се налазе мошти наших светаца Николаја и Мардарија, место где почивају наши српски великани: краљ Петар, песник Јован Дучић, Владике, дипломате, ратни хероји и многи други.

Тропар Св. Мардарију, глас 4.

Од младости си Христа безгранично љубио, цијелог живота само Њему служио, једино си Бога Творца слушао, ријеч Љубави Божије свима проповиједао, љепоту дома Господњег си заволио, Мардарије новојављени Просвјетитељу, Цркве Христове градитељу, зато те Човекољубиви Господ вјечном славом Царства свога на земљи и на небу прослави.

Кондак, глас 8.

Из Корнета села љешанскога, Црне Горе Петра Цетињскога, Мардарије нови Богољупче, као небопарни си орао преко гора и мора прелетао, од царске Русије до далеке Америке Христа Бога свима свједочио, свесловенско братство си ширио, Либертивилски храм саградио, понижених и сиротих добротвор био и у смрти се радујући вјечном Царству Божијем.

Молитвама, Оца нашег, Светитеља Мардарија Либертивилског и Свеамериканског, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј и спаси нас. Амин!

Текст и фото:

чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...