Прослава Крстовдана у Детроиту (Мичиген)

Прослава Крстовдана у Детроиту (Мичиген)

Воздвижење Часног Крста, које ове године пада у 16. Недељу по Педесетници, свечано је обележено у храму Свете Петке у Троји, предграђу Детроита, држава Мичиген.

Парохија Свете Петке – (Вратница) основана је 1990. године. Ову релативно младу, али у исто време живу и верну заједницу првенствено је опслуживао свештеник Стеван Петровић. Његова паства била је из протиног родног места, села Вратница, (област Тетово) у Македонији. Они су имали огромну жељу да изграде свој дом молитве, али овог пута у дијаспори. У почетку отац Стеван морао је да служи у малој капели недалеко од Цркве Лазарице. Уз велику веру, напор, пожртвованост и финансијску помоћ парохијана успевају заједничким снагама да купе 7,5 акера земље и да на тај начин изграде велелепни храм посвећен Светој Петки, по узору на Цркву из старог краја. Освећење ове прелепе богомоље било је 2005. год. од стране блаженопочившег митрополита Христофора.

Свету Архијерејску Литургију на празник Воздвижења Часног Крста предводио је Преосвећени Епископ Господин Лонгин уз саслужење протојереја – ставрофора Живка Кајевића и протојереја Саве Крчо, новог пастира ове парохије, као и протођакона Милована Гогића. Огромни храм био је готово попуњен парохијанима, који су активно учествовали у Светој Литургији.  На све молитвене прозбе складно је одговарао месни хор на челу са диригенткињом Жаном Завић.

У својој беседи Владика Лонгин је говорио о Крсту и нашем идењу за Христом! Захвалио је Управи и парохијанима што су како треба и доликује дочекали новог свештеника, нагласивши потребу да се и они за њега моле, да га слушају и воле! Протојереј Саво Крчо је родом са Романије, али је пре доласка у нашу Епархију службовао у Нишу. Са протиницом Јелом и кћерком Теодором, јако је лепо дочекан у новој средини и дубоко верујемо да ће својом пожртвованошћу и ревносним служењем Богу и Роду наставити да доприноси на духовном пољу наше Мајке Цркве. Свакако се треба нагласити и предивно појање проте Саве који се са правом може сврстати међу најбоље појце наше епархије. Молимо се Богу да и даље тако настави и буде нам молитвеник и узор у свему добром као што и већ јесте.

Иначе, Преосвештени Владика Лонгин (Крчо) је у пратњи протођакона Милована Гогића и чтеца Стефана Радовића, стигао у Детроит у петак вече, где је у 5. часова имао састанак са свештеником и групом чланова из цркве Светог Стефана Дечанског у Warren, (MI). Ова наша парохија је, због емигрантских папира, морала више година да чека оца Звонка Костића,  који је стигао са Косова и Метохије. На састанку је изражено чврсто уверење да ће, уз благослов Епископа, пастирско искуство новог пароха, као и јединство верних ова значајна  парохија кренути убрзано напред.

У суботу 26. септембра у храму преподобне матере Параскеве венчали су се Саманта и Кристофер Пауел. Млада је кћерка великих добротвора Борче и Весне Шијановски.  Преосвећени их је све поучио и благословио. Још једном желимо да се захвалимо нашим добрим свештеницима, домаћинима, добрим људима на овако пријатном дочеку и лепо проведеном времену у Мичигену. Нека би Свеблаги Господ подарио изобиље сваког добра њима, и њиховим породицама, да сачувају овако лепу Цркву коју су изградили, ако Бог да ускоро и доврше комплетно  фрескописање, молитвама Преподобне Мајке Петке Параскеве подари снаге, здравља и радости свима нама да се увек у добру састајемо и заједно Богу служимо.

Текст и фото, чтец Стефан М. Радовић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...