Прослава празника Лазареве Суботе и Цвети у Епархији новограчаничко – средњезападно америчкој

Прослава празника Лазареве Суботе и Цвети у Епархији новограчаничко – средњезападно америчкој

У суботу 24. Априла 2021. на празник Лазареве Суботе у манастиру Нова Грачаница (Треће Језеро) началствовао је евхаристијским сабрањем Његово Преосвештенство Епископ Лонгин (Крчо), уз саслужење Епископа Саве (Јурић) који је тога дана прославио своју Крсну славу. 

Самој лепоти Литургије допринело је предивно појање епархијског хора. Доста верне омладине се причестило, а храм Божији је био испуњен верницима свих узраста и разних јурисдикција. Владика Лонгин нас је поучио у својој беседи да Господу ништа није немогуће, јер по ко зна који пут чини велико чудо васкрснувши из мртвих свог пријатеља Лазара. На нама је да запамтимо овај пример и одржимо јаку веру у Спаситеља, попут Лазареве сестре Марије. Уједно је Владика честитао Крсну славу Епископу Сави (Јурић); умировљеном славонском – пожеливши му добро здравље и да још дуго година прославља свог Заштитника. Мали српчићи у храму су ставили звончиће око врата везане на тробојку. Деца се, као и увек,  радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице су подељене вернима да понесу кућама и ставе поред иконе и кандила светкујући ове свете богоугодне дане. Са овим празничним викендом почињу велики пред Васкрс страдални догађаји.

Четверодневни Лазар је по црквеном предању рукоположен од апостола Павла и Варнаве и био је први епископ на Кипру три деценије, где је по други пут и умро и био сахрањен. Са Христовим сузама, а Духом Светим, Лазар устаје из мртвих, као предзнак и путоказ Христовог Васкрсења, победе над смрћу и васкрсења свих у дан Другог доласка. То је догађај и објава Крсног страдања, Христовог искуства смрти и силаска у Ад, Славног Васкрсења, тријумфа Царстава Божјег у простору и времену. Четвородневни Лазар је символ, видљива слика и прилика васкрсења свих. 

Тропар, глас 1: Обшчеје воскресеније, прежде твојеја страсти увјерјаја, из мертвих воздвигал јеси Лазарја, Христе Боже, тјемже и ми јако отроци побједи знаменија носјашче, тебје побједитељу смерти вопијем: Осана во вишњих, благословен грјадиј во имја Господње.

Празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети свечано је прослављен у храму Светог Георгија у Joliet (Илиној). Светом архијерејском литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Г. Лонгин, а саслуживали су протојереји Недељко Лунић, намесник чикашки, Александар Бугарин, старешина храма, као и ђакони Милован Гогић и Ненад Јаковљевић. Након службе Богу, уследила је трпеза љубави у храмовној сали која је отворена по први пут након реновирања. Црквена Управа је разговарала са својим Епископом о кључним питањима везано за напредак парохије, као и реновирање кампа у Либертвилу. Празник Цвети установљен је у знак сећања на свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим.

Кондак, глас 6: На престоље на Небеси, на жрјебјати на Земљи носимиј Христе Боже, Ангелов хваљеније и дјетеј воспјеваније пријал јеси зовушчих Ти: Благословен јеси грјадиј Адама возвати.

Текст: чтец Стефан М. Радовић
Фотографије: Александар Лучић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...