Пређеосвећена Литургија и исповест свештенства  

Пређеосвећена Литургија и исповест свештенства  

Епархије новограчаничке – средњезападно америчке

Петак, 24. март, 2023.

У петак, 24. марта служена је Литургија Пређеосвећених дарова, у манастиру Нова Грачаница. Литургију је служио протојереј-ставрофор Драган Петровић, парох храма Св. Николе изИндианаполиса, помоћни епархијски секретар. За време Литургије извршена је исповест свештенства. Исповедници су били протосинђел Филотеј и протојереј- ставрофор Недељко Лунић.

После свете Литургије и доручка одржана је конференција свештенства са Преосвећеним епископом Лонгином. На овом свештеничком састанку била су три предавача о духовним темама, светости живота, покајању и спасењу. Предавачи су били протојереј -ставрофор др Милош Весин, протојереј Немања Тешић и протојереј Радован Јаковљевић. 

На завршетку овог свештеничког семинара послужен је ручак. Свештеници су истог дана учествовали на Епархијској годишњој скупштини која је отворена у поподневним часовима, да би по завршетку дана била настављена у суботу, 25. марта, после свете Литургије коју је служио Преосвећени епископ Лонгин са присутним свештенством. 

Годишња скупштина је завршена после подне. Послужен је ручак, а после су сви позвани да присуствују акатисту Светом Мардарију у манастиру Светог Саве. 

Био је заиста плодан састанак свештенства и семинарске теме су биле адекватне. Годишња скупштина је протекла у позитивној атмосфери. Разматрана су многа питања која се односе на црквени живот у Епархији, као и финансијска солвентност. Имајући у виду финансијске потребе Епархије које су се повећале с обзиром на инфлацију и на настале мисионарске и просветне потребе делегати су решили да се годишњи разред од 60 долара по члану подигне на 90 долара, ефективно од 1. априла 2023. године.

о.Н.Л.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...