Празник Покрова Пресвете Богородице у Манастиру Нова Грачаница (Third Lake, IL)

Празник Покрова Пресвете Богородице у Манастиру Нова Грачаница (Third Lake, IL)

Празником Покрова Пресвете Богородице прослављамо духовно покровитељство, посредовање и заступништво пред Богом, које добијамо услед великог милосрђа и љубави Пресвете Богородице према нама. Установљен је у спомен благословеног догађаја у 10. веку за време византијског цара Лава Мудрог, у цариградском храму Влахерни. Око четвртог часа ноћи, појавила се Пресвета Богомајка са раширеним омофором на рукама. Блистала је у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Свети Андреј се удостојио тог виђења, те јављање Пресвете Богомајке показа и свом ученику, блаженом Епифанију. Овим благословеним јављањем Пресвета Дјева је потврдила молитвено заступништво и утеху за васцели свет.

Празник Покрова Превете Богородице (манастирска слава) торжествено је прослављен 14. oктобра 2021. године у манастиру Нова Грачаница, седишту Епархије новограчаничке. Празничним бденијем и Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Митрофан (Кодић), уз саслужење нашег Домаћинa Епископа Новограчаничко – средњезападно американског Г.  Лонгина (Крчо), и Епископа Саве (Јурић),  умировљеног славонског. Архијерејима је саслуживао велики број свештеника (преко 30) и свештеномонаха. Пристигли су свештеници из далеких севернијих крајева наше епархије и бројне епархиоте широм Америке. Једну од најлепших беседа о Мајци Божијој говорио је Преосвећени Владика Митрофан. Наш владика Лонгин се захвалио свом Брату у Христу и свештенству и истакао његово ревновање за Дом Божији. Похвалио је свештенство своје епархије, као и монахе и монахиње које су пристигле да увеличају Празник.  

Свету архијерејску Литургију додатно је улепшало богоугодно певање нашег хора. Пред крај Свете Литургије пререзан је славски колач, које су припремиле госпође из Кола Српских Сестара и извршена је трократна литија око Цркве.

Ове године смо били окупљени у нешто мало мањем броју него иначе, како због радног дана, тако и због пандемије. Све ово није нимало умањило свечаност, лепоту и благодат која се пренела на све нас. На празничном ручку, ипак, је остало 250 верних душа. Било их је из Минесоте, Канзаса, а чак и далеке Флориде. Празник Богородичног Покрова је уједно и слава манастира Пећке Патријаршије, и многих Цркава и манастира широм Православља.

Тебе́ припа́даем, Госпоже́, ве́рою и, покланя́ющеся, благода́рно вопие́м Ти:/ ра́дуйся, Богоблагода́тная Де́во, покро́ве, и огражде́ние на́ше, и Помо́щнице в беде́ су́щим,// спаси́ нас, к Тебе́ прибега́ющих, на Тя бо наде́емся.

Текст: чтец Стефан М. Радовић

Фото: Мирослав Сретеновић

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...