Парастос Митрополиту Иринеју (Ковачевић)

Парастос Митрополиту Иринеју (Ковачевић)

У уторак 2. Фебруара 2021. године навршило се 22. године од престављења митрополита Иринеја (Koвачевић). Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ Лонгин је служио парастос у манастиру Нова Грачаница и заједно са присутнима помолио се Богу за његов блажени покој. У храму су такође присуствовали и молитвено учествовали: Епископ Сава (Јурић), архм. Том (Казић), сестре из Епархијског Кола, група верника и редновних посетилаца манастира, као и студенти нашег Богословског факултета. Иако је велики снег, стазе до гроба су очишћене, па смо имали прилику и сам гроб вином прелити, узнети молитве и пожелети вечно сећање, вјечнују памјат драгом Митрополиту Иринеју.

Владика је сажето говорио о свом Великом предходнику; истакао је, по њему, три најупечатљивија аспекта рада и служења Блаженопочившег. Рекао је да је митрополит Иринеј, (наравно уз помоћ свешенства и народа) нови Раде Неимар, миротворац – измиритељ браће као и неуморни сакупљач помоћи за страдалнике у Отаџбини деведесетих година, сада већ прошлог века. Док смо се молили за покој душе, имали смо прилику и да чујемо један од тропара који се пева на парастосу:

Благословен јеси, Господе, научи ме законима Твојим. Сви ви који сте у животу ишли уским тужним путем, који сте Крст као јарам носили, и за мном ишли вером: Ходите, уживајте почасти и небеске венце, које сам вам припремио. 

Свако ко је познавао Митрополита уверио се да је изабрао да ходи уском стазом у животу, али за својим Господом је увек ишао вером и ми смо се помолили да ужива почасти, вечни мир и венац на небу. Владика је такође нагласио значај учешћа на парастосу студената, који могу да се уче патриотизму и вери од Митрополита. Помолио се да Господ благослови и да снаге да сачувамо јединство наше Цркве и све оно добро што смо од предходника наследили.

Са биографијом митрополита Иринеја можте се детаљније упознати овде:    https://sr.wikipedia.org/wiki/Иринеј_Ковачевић 

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...