Недеља 23. по Духовима у храму Светог великомученика Георгија у Шерервилу (Schererville, IN)

Недеља 23. по Духовима у храму Светог великомученика Георгија у Шерервилу (Schererville, IN)

Свети Георгије родио се у кући часних родитеља у Кападокији. Још као двадесетогодишњи младић доспео је до чина трибуна у служби цара Диоклецијана. У то време цар је започео велики прогон хришћана, а млади Свети Ђорђе је ступио пред цара и одважно рекао да је и он хришћанин. Тиме је започело његово страдање за веру. Тамница, окови, крваве ране по целом телу и сва друга страшна мучења нису поколебали младића. Он се непрестано, усрдно и искрено молио Богу. Када је Свети Ђорђе молитвом васкрсао једног мртваца, многи су примили веру Христову, а међу њима и царева жена Александра, главни жрец Атанасије, и др. Цар је најзад одлучио да Ђорђа и своју жену осуди на смрт сечењем главе, те би посечен 303. године. Многа чуда дешавала су се од тада на његовом гробу. Господ га је, због његове искрене и непоколебљиве вере, учинио моћним да помаже свима који су у невољи и који га искрено славе и призивају његово име.

Стицајем околности и због ширења пандемије у мају месецу ове године за празник Светог великомученика Георгија, није се могао сабрати народ на свечану прославу. Према томе Црквени Одбор заједно са о. Радованом је решио да за Ђурђиц обележи храмовну славу уз потенцијално учешће већег броја парохијана.  Света архијерејска Литургија служена је у недељу 15. новембра, 2020. године. Преосвећеном Владици Лонгину саслуживали  су свештеници Недељко Лунић, намјесник чикашки и надлежни парох Радован Јаковљевић. Пред крај службе освећен је славски колач и у продужетку одслужен помен усопшем митрополиту Амфилохију. Владика је беседио о Јеванђељу и духовном животу. У свом говору Господин Преосвећени осврнуо се на значај и свеколику митрополитову подршку, истичући пример пастирског рада и љубави за српски народ дијаспоре, уснулог у Господу Митрополита црногорско – приморског Амфилохија (Радовић). Овогодишњи домаћин славе био је г. Јовица Тица, честити парохијанин храма Светог Георгија у Шервилу (Индијана).  Нека Бог чува ове дивне људе и српску заједницу, као пример за углед млађим генерацијама.

Кондак Св. Георгију: Поучен од Бога, показао си се као славни делатељ побожности, сабравши себи руковет врлина. Сејавши са сузама, са весељем жањеш, и пострадавши у крви, Христа си примио и твојим молитвама, свети, свима дарујеш опроштај грехова.

Текст и фото, чтец Стефан Радовић.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...