Недеља Светих Отаца у парохији Светог Стефан Дечанског (Лиланд)

Недеља Светих Отаца у парохији Светог Стефан Дечанског (Лиланд)

У Недељу Светих Отаца, 2. јануара, у коју се слави и празник свих очева – Оци, Његово Преосвештенство, епископ Лонгин посетио је храм светог Стефана Дечанског у Чикагу и том приликом служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење пароха храма, свештеника Александра Петровића и окупљеног верног народа, који је упркос веома хладном и снегом завејаном јутру са својом децом дошао да узме учешћа у молитвама и прослави празника. Владика Лонгин је у богонадахнутој беседи протумачио прочитани одељак Матејевог јеванђеља, који објављује родослов Господа Исуса Христа, нагласивши да се Син Божији кроз своје Оваплоћење ородио са нама, постао син и унуук, и праунук људи, и подсетио да смо и ми позвани да уђемо у ту генеалогију сродника Христових,  благодаћу Божијом, која се кроз све празнике, а посебно кроз Божић, мајку свих осталих празника излива. ”Радујемо се празнику и прослављамо оце Христове и оце наше, који су ушли у тај свети Родослов, и дај Боже да и ми уђемо!” – била је молитва нашег Владике. Његово Преосвештенство осврнуо се и на примере живота светих отаца, које смо истог дана прослављали: Светог Игњатија Богоносца, Светог Данила, архиепископа српског и светог Јована Кронштадског, указујући да су нам они прави примери како се ступа у родослов Христов и постаје брат Господњи, син Божији по благодати.

У наставку свете Литургије Богу је принесена нарочита молитва за све оце. Окупљена деца са владиком Лонгином извршила су традиционални чин везивања, а Његово Преосвештенство одрешило им се пригодним даровима. Благодарећи на Владикиној посети, указаној љубави и духовном охрабрењу надлежни парох умолио је Владику да помене у својим светим молитвама и ову парохију, а нарочито многе њене парохијане, који тренутно страдају кроз болести епидемије.

Радост и топлина празника проширила се и на просторије црквене сале, где је послужен посни ручак. По свршетку, епископ Лонгин имао духовни разговор са парохијанима, откривајући им дубље значење празника Рођења Христовог и других празника окупљених око овог, те с љубављу и разумевањем одговарао је на њихова питања дајући им очинске савете. Припремајући се да радосно прславе Божић, ово молитвено окупљање верном народу добро је дошло да душе своје омекшају и што боље припреме да се у њима роди Богомладенац.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...