Мир Божији – Христос се роди!

Мир Божији – Христос се роди!

“И ушавши у кућу видјеше дијете са Маријом матером његовом, и падоше и поклонише му се, па отворивши ризнице своје принесоше му даре: злато, тамјан и измирну”(Мт 2, 11)

Пре више од две хиљаде година, вођени звездом, дођоше мудраци са Истока да се поклоне Новорођеном Цару. Они су призвани из далеких крајева да буду међу првима који ће пронаћи Месију, Који се у смирењу родио у скромној пећини. Дошавши тако, они су се поклонили пред Њим са љубављу и дивљењем, савршено разумевајући да је Онај кога су пронашли уистину био прави Цар мира. 

Радујмо се зато и ми, драга браћо и сестре, сада када поздрављамо Новорођеног Христа, као што су се радовали мудраци пре много година! Оставимо иза нас искушења протекле године и отворимо наша срца Спаситељу – нашој јединој и истинитој нади и утехи. Током претходне године, сви смо ми прошли кроз изазове и искушења са тренутном пандемијом. Многи су били приморани да остану код својих кућа и да се чак уздрже и од одласка у своје храмове. Оно што смо сматрали најнормалнијим и у оквиру нашег личног одлучивања (како и када ћемо у нечему учествовати) било је одузето од нас, стварајући тако у нашим свакодневним животима узнемиреност, бригу и несигурност. И поред тога, не можемо да постанемо малодушни, нити треба да страхујемо шта може сутра да се догоди. Уместо тога, требали бисмо са чврстом снагом и вером да идемо напред са поверењем у Бога, чинећи оно што је неопходно да бисмо заштитили себе и друге, истовремено истрајавајући у нашој духовној борби и идењу ка Христу. 

Стога, драги пријатељи, у овим тешким временима, позивамо вас да учинимо исто оно што су учинили мудраци и да се молитвено поклонимо пред Христом са вером, љубављу и смирењем. Као и њих, и нас води сјајна звезда – Црква, која нам показује ко је Христос, откривајући нам га као Сина Божијег и Спаситеља наших душа. Он је извор исцељења, живота и победе над смрћу, и само ће нас Он избавити од ових садашњих искушења и повратити нам и телесно и духовно здравље. Амин!

Ваистину се Христос роди! Срећна и благословена Нова 2021. година!

Ваш молитвеник пред Богомладенцем Христом,

+ Л О Н Г И Н
Епископ Новограчаничко-средњезападноамерички

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...