Канонска посета Епископа Лонгина парохијама у Детроит (Detroit, MI) и Шефилд (Sheffield Village, OH)

Канонска посета Епископа Лонгина парохијама у Детроит (Detroit, MI) и Шефилд (Sheffield Village, OH)

Неколико дана прошле недеље, укључујући последњи викенд, Преосвећени Владика Лонгин је боравио у Детроиту, (Michigan) и Шефилду, (Ohio). Заједно са свештеницима детроитског намесништва служио је Свету Литургију, у петак (30. Јула), на празник Огњене Марије, у великом и лепом храму Св. Петке вратничке у Трој (Troy, MI). Окупљеним, у великом броју верницима, беседио је о лепоти чисте православне вере; Похвалио је ревност парохијана и њихово гостољубље, апеловао да живе у слози, братском и сестринском разумевању, дуго се задржао са учесницима на Богослужењу, а после је са свештеницима Живаном, Живком, Савом, Звонком и Радишом имао братски састанак. Охрабрио их је да и даље ревносно носе пастирски крст и очински брину о душама поверене пастве. Владика је, такође, стигао да посети неке породице, као и да се види са људима из Управа појединих Црквено – школских општина и одговори на њихова питања и недоумице. Затим је у суботу (31. Јула) напустио Детроит, унапред исказавши захвалност архијерејском намеснику проти Живану, на организацији посете!

У суботу вече стигао је у манастир Светог Марка у Шефилд (Sheffield Village, OH), братски дочекан од архимандрита Леонтија и његових сарадника. Коначио је у Манастиру, а сутрaдан у Недељу служио у фрескописаном  храму, који је копија Маркове Цркве из старог краја. Уз aрхимандрита Леонтија, Преосвећеном Владици Лонгину су још саслуживали протојереј – ставрофор Миле Матић и протођакон Љубиша Митровић.  На крају Службе пресечен је славски Колач у част преп. мајке Ангелине и одслужен помен за све добротворе и преминуле чланове. Ове године домаћини су били породица ипођакона Момира Тојагића, као и г. Данило са сестром Надом Милић.  Припремљена је домаћинска трпеза где је отац Архимандрит поздравио Епископа, свештенство и сав народ. Убедљиво је говорио о значају ове светиње, захвалио се свима који му ових година и деценија помажу и позвао их да не посустају у даљем раду.

Одговарајући на поздрав Владика Лонгин је и овде, као и раније у храму, заблагодарио Богу за овај дивни дан и догађај. Похвалио је оца Леонтија за његову ревност и монашку скромност, а његове добре помагаче г. Милоша Марковића и Јована Стрнада одликовао архијерејском Граматом признања. Брат Милош је са својом породицом, цео живот у Цркви. Деценијама је водио школу при свом храму Светог Саве у Кливленду, био је и председник Управног добара, једноставно незаменљив у многим акцијама парохије и Епархије. Млађани Јован је, исто тако, растао поред манастира Светог Марка. 

Тридесет година је у Олтару од којих је последњих двадесет пет – десна рука оца Леонтија. Честитајући одликовање Милошу и Јовану, Владика је позвао све  да буду прави верници, јеванђелски људи, аутентични православци и истинска деца Светог Саве и других славних предака. Цитирао је блаженопочившег патријарха Павла: “За спасење је потребно да знамо веру, али и да живимо по вери”. Свака подела, свађа, мржња, оговарање и осуђивање, радује ђавола, а нас чини још несрећним и жалоснијим. Призвао је молитвену заштиту преподобне Евгеније, деспота Стевана Лазаревића, преп. Макрине и преп. Серафима, које данас славимо. Верници су остали до вечери у Манастиру а владика Лонгин је сутрадан на Светог Илију служио Литургију и Богу благодаран отпутовао за Либертивил.

Текст и фото: чтец Стефан Радовић, дипломирани теолог

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...