Васкршња честитка Епископа ЛОНГИНА

Васкршња честитка Епископа ЛОНГИНА

Празнујемо умртвљење смрти и адово рушење, нови почетак вечнога живота, и радосно опевајмо Узрочника тога: јединог благословеног и најславнијег Бога отаца наших. (Пасхални канон, песма VII)

Христос Воскресе! Ваистину Воскресе!

Какве моћне речи чујемо на Пасхалном јутрењу, драга браћо и сестре! Поново се потврђују наша нада и вера у оно, у шта смо већ убеђени: да је смрт уништена, пакао разрушен, а живот вечни нам је поново дарован. Иако после Христовог васкрсења, телесна смрт и даље остаје, духовне смрти више нема због Христове победе над владави-
ном ђавола, а и наша тела ће на крају поново васкрснути. Ово нису старе и празне речи које се не односе на ово време; оне нас, пре утврђују у вечној Божијој љубави и праштању које је Он даровао нама људима. Када у нашем срцу разумемо и поверујемо да смрти више
нема, чак ни телесне смрти, онда наш живот и све оно што нам он доноси видимо у светлости Христовог васкрсења.

То је сада још очигледније у светлу догађаја из протекле године. Вођен страхом, свет се потпуно променио, у неким случајевима постајући продуктивнији, док нас у многим другим случајевима страх раслабљује. Изгубили смо Патријарха и друге велике архијереје наше Цркве, више свештеника, монаха и мноштво верника. Оплакујемо њихов губитак и молимо се нашем Господу да им подари вечни покој тамо где светитељи почивају. Свакако, ово нам је много лакше да разумемо са вером у Господње неизмерно милосрђе и љубав према роду људском. Знамо да су они које је узео отишли пo Његовој вољи и ради њиховог спасења. Такође, ово нам потврђује да ми имамо веома малу контролу над оним што нам се догађа: да ли нам је добро или страдамо, да ли смо здрави или се разболевамо, живимо или умиремо. Све је у свемоћним рукама Божјим. И, када схватимо да је све по Његовој вољи, тада и наш страх нестаје. Наравно, чинимо све да заштитимо ближње али, у исто време, живимо свој живот са вером у Христову свемоћ и добру вољу за наше спасење. Зато не живимо у страху, већ са надом у Божије благовољење према свима нама.

Славећи Христово Васкрсење, захваљујемо се свим нашим верницима који су наставили да помажу нашу Свету Цркву током ових неизвесних времена. Ваша љубав, посвећеност и прилози су поднели велики део терета Цркве током последњих годину дана и верујемо да ће добри Господ наградити ваш труд.

Нека Победитељ смрти, Христос истинити Бог наш, благослови и заштити све нас истинском вером, надом и љубављу, штитећи нас од сваког зла и водећи нас путем вечног васкрсења.

Ваистину Христос Воскресе!

У Васкрсломе Христу,

Епископ Новограчаничко-средњезападноамерички
ЛОНГИН

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...