Ваведење Пресвете Богородице торжествено прослављено у манастиру Нова Грачаница

Ваведење Пресвете Богородице торжествено прослављено у манастиру Нова Грачаница

И ове 2020. године, четвртог децембра, свечано Богослужење у прелепој манастирској цркви, уз саслужење архимандрита Томаса (Казић) и свештеника Петра Саиловића, предводио је Преосвећени Владика г. Лонгин. Студенти нашег факултета су певањем улепшали празничну службу. 

На крају Свете Литургије Владика је честитао Празник, нагласио да многе Цркве и Манастири у Отаџбини данас славе, а посебно Царска Лавра свети  манастир Хиландар. Беседио је о значају Ваведења, историји и поукама истог. Предање, које је промислом Божијим сачувано у крилу Православне Цркве, говори да су Свети старци Јоаким и Ана испунили дато Богу обећање и уз пратњу девојчица са упаљеним свећама довели трогодишњег младенца Марију у јерусалимски храм. Посвећују је Богу и остављају при храму ради васпитања.. Пресвета Дјева се сама успела уз степенице храма и била дочекана од првосвештеника Захарије. Отац Јована Претече увео је малу Марију у Светињу над Светињама, где је само Првосвештеник улазио , и то једном годишње: ”Ангели вхождение Пречистыя зряшче удивишася, — како Дева вниде во Святая Святых”, пева света Црква, прозревши у овоме чину велику тајну Божијег домостроја. При храму је Марија провела дане свог дјетинства и младости. Овде је научила да тка платно, те је касније из једног комада сашила хитон Сину своме и Спаситељу нашем. Волела је да чита Свето Писмо, да се моли и дружи са другим девојчицама. Ваведење Пресвете Богородице у храм, које ми данас славимо, то је у ствари одлазак из света ради општења са Анђелима и служења Богу, то је припрема за примање подвига материнства и спасења света. Био је то пример монашке посвећености и смирења. Она је прва монахиња; осветила је подвиг стајања пред Богом, који је подједнако поребан и монасима и обичним хришћанима.  Док је још била при храму дала је завет девствености. За то време ово је било необично, али су јерусалимски свештеници прихватили њену жељу и задужили благочестивог старца осамдесетогодишњег Јосифа да о њој брине.

Ту добија нову благодат, постаје мајка Сина Божијег Спаситеља нашег Исуса Христа и притом остаје вечна Дјева. И тада је морала да подноси многа подозрења, чак и од Јосифа док се није уверио да је плод њене утробе од Духа Светога. Сналазиле су је и касније недаће разне врсте. Зар јој је било лако да слуша пророштво Светог Симеона да ће оружје проћи њену душу (Лк. 2:35). Да ли је лако било да бежи у Египат ? Како ли је само било гледати злобу која расте око Исуса Христа. Је ли лако било да Га прати на Голготу? Чак и после Христовог Васкрсења, колико је морала трпељиво да чека да је Господ и Син њен узме Себи? Све те тешкоће нису је сломиле него узвисиле њену душу. Тако се нешто и са нама дешава, дрга браћо и сестре. Попут Богородице и ми у храму преживљавамо срећне и радосне тренутке. Овде добијамо благодат, овде учвршћујемо духовне силе. А када изађемо из храма, наступа искушење. Чувамо ли ми то благодатно и кротко стање и расположење када дођемо кући, или постајемо расејани, раздражљиви и спемни за расправу и свађу са ближњима? Одбацујемо ли од себе грешне мисли или се предајемо пред налетом искушења? Таква и многа друга искушења чекају нас кад изађемо из храма. Ако им одолимо бићемо јачи, а ако не, —треба да се кајемо и поново прибегавамо Господу. Да увек и изнова у храму тражимо нову силу и снагу. Нека нам у томе помогне Света Дјева и да нас увијек чувају њене молитве, ”ибо много может моление Матернее ко благосердию Владыки” Амин.

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...