Божићна честитка Епископа Лонгина

Божићна честитка Епископа Лонгина

Мир Божији! Христос се роди! Ваистину се роди!

„Звезда јасно показа Волсвима Слово које би пре сунца, Који дође да прекрати безакоње. Видеше обвивена пеленама у скромној и смиреној пећини Тебе који делиш наше страдање, с радошћу гледаху Тебе који си и човек и Господ”. (Други канон Рождества, песма 1)

Господ нам још једном, браћо и сестре, даје прилику да га славимо, рођеног као Богочовека од Духа Светога и Дјеве Марије. Он који постоји пре постанка света и који је Сам његов Творац, прима на Себе тело своје творевине да би нас ослободио од греха и смрти. Дошавши у овај свет смиреније него ико од нас, пострадао је као и ми али у већој мери него што ико од нас може да замисли. Он чини све да би нас искупио и поставио покрај Себе. Његова предвечна светлост данас нас обасја изгонећи мрак из наших душа и умова, отварајући срца за просветљење.

Живимо у свету окренутом наглавачке, где се породица готово свакодневно напада а традиционални морал и вредности се исмејавају. Изругивање овог Богом благословеног поретка је још један подсетник на палу људску природу и на пали свет око нас. Али гледајући све ово, не очајавајмо него нађимо утеху у милости Господњој, која се изобилно излива на Божић. Рождество Христово пружа нам прилику да са целом породицом прославимо Бога, знајући да је и сам Господ дошао у овај свет кроз једну Витлејемску породицу. У породици се стварају и негују све добре навике и традиције. И што је најважније, потврђује се вера да је Христос једини Цар и Господ и да само Његов пут води спасењу. Црква је ту да помогне, да наша деца буду добри, Божији људи, који живе моралним животом и Хришћанским врлинама. Ово не значи да искушења неће бити, али ће они знати како да остану на путу праведности који води у живот вечни.

Нека Богомладенац Христос и данас и сваки дан светли Својом Божанском светлошћу у нашим срцима. Призивајмо Га непрестано у молитви, будимо Му верни, обнављајмо себе кроз покајање, и сједињујмо се с Њим кроз Свете Тајне да бисмо се вратили у рај за који смо створени, чији је предокус у Светој Цркви Христовој. Чинећи ово у потпуности ћемо прихватити, разумети и осетити радост овог Празника, одржавајући везу с Господом и не скрећући са светог пута на који смо постављени.

Желећи вам свима мир, свако добро, јединство у Господу и благослов Богомладенца у Новој 2023. Години,

ЛОНГИН
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...