Архимандрит Сава Јањић у Саборном храму у Чикаго: среда, 15. фебруар, 7:00 увече

Архимандрит Сава Јањић у Саборном храму у Чикаго: среда, 15. фебруар, 7:00 увече

Архимандрит Сава је рођен као Драгутин Јањић у Дубровнику 6. децембра 1965. године. У Требињу је завршио основну и средњу школу, и потом је студирао енглески и немачки језик на Филолошком факултету Универзитета у Београду, истовремено похађајући и предавања на Богословском факултету у Београду.

Примио је крштење 1986. године у храму Св. Александра Невског у Београду и активно је учествовао у богослужењима у манастиру Ваведење у коме су тада често служили и проповедали садашњи Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и умировљени Епископ Захумско-херцеговачки Атанасије. Био је члан и хора БФ који је водио проф. Предраг Миодраг и са члановима хора често је посећивао наше манастире, нарочито манастир Ћелије али и манастир Витовницу где је као првог духовника имао блаженопочившег архим. Тадеја.

Године 1989. године из велике љубави да се посвети монашком животу постаје искушеник у манастиру Црна Река код Рибарића, првом обновљеном мушком општежићу у наше време, где је узрастао уз духовно руководство тадашњег игумана манастира и будућег епископа Рашко-призренског Артемија који прелази на призренску катедру у лето 1991. године. Монашки постриг и ново монашко име по Св. Сави Српском примио је на Аранђеловдан 1991. године у манастиру Црна Река приведен од стране новог црноречког игумана Јустина (садашњег епископа Жичког). Обављао је послушање баштована, кувара и гостопримца.

С благословом Епархијског архијереја монах Сава прелази кратко у Призрен, где је помагао Епископу у сређивању епархијске библиотеке, а у марту 1992. заједно са првим игуманом обновљеног дечанског братства јермонахом Теодосијем (такође црноречким пострижником) и садашњим Епископом Рашко-призренским прешао је у манастир Високи Дечани где је примио ђаконски чин у јуну 1992, а презвитерски у јануару 1993. године од када обавља и дужност заменика игумана.

Свом Епископу је помагао у сведочењу истине о све тежој ситуацији на Косову и Метохији широм света, нарочито од 1996 (када добија и чин протосинђела) до 1999. године. Након оружаног сукоба на Косову и Метохији привремено је боравио у манастиру Грачаница 1999-2000 као лични секретар и преводилац Епископа. Активно је учествовао у низу састанака и путовања ради сведочења истине о послератном страдању српског народа на КИМ.

У децембру 2000. године вратио се с благословом Епископа поново у свој манастир Дечани, где је наставио да обавља дужност заменика игумана до 2011. године када је већ у чину архимандрита преузео дужност игумана манастира Високи Дечани, након избора игумана дечанског тада викарног Епископа Теодосија за Епархијског Архијереја у новембру 2010.г.

Обављао је више послушања, а по најдуже гостопримца и радио је на превођењу духовних књига са грчког на српски језик. О. Сава на интернету ради још од 1993. године када поставља први манастирски сајт који је с временом прерастао у епархијски сајт www.kosovo.net који је водио до 2005. године и који садржи низ корисних информација о животу и страдању косовско-метохијских Срба у тешким послератним годинама (сајт је тренутно конзервиран у облику који је имао 2005.г).

Тренутно је уредник епархијског сајта ЕРП www.eparhija-prizren.com и од 2013. године активно је писао и на мисионарском црквеном сајту ПОУКЕ.ОРГ. Поред редовних игуманских дужности и представљања Епархије и манастира у контактима са међународним представницима, архим. Сава активно помаже Епископу Теодосију заједно са архијерејском замеником, такође дечанским сабратом, архимандритом Иларионом Лупуловићем и осталим његовим најближим сарадницима.

Извор: https://www.decani.org/rs/живот/настојатељ-манастира

More posts...

Bishop Longin of New Gracanica-Midwestern America expresses his heartfelt condolences to the family of Marko...

With the blessing of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

The Diocesan Youth Department is thrilled to announce the upcoming Youth Soccer Tournament, set to...

Under the auspices of His Grace Longin, the Serbian Orthodox Bishop of New Gracanica Midwestern...

Chicago, IL, May 5, 2024 – The Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral in Chicago, Illinois,...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...