Categories
News

Пређеосвећена Литургија и исповест свештенства  

Епархије новограчаничке – средњезападно америчке

Петак, 24. март, 2023.

У петак, 24. марта служена је Литургија Пређеосвећених дарова, у манастиру Нова Грачаница. Литургију је служио протојереј-ставрофор Драган Петровић, парох храма Св. Николе изИндианаполиса, помоћни епархијски секретар. За време Литургије извршена је исповест свештенства. Исповедници су били протосинђел Филотеј и протојереј- ставрофор Недељко Лунић.

После свете Литургије и доручка одржана је конференција свештенства са Преосвећеним епископом Лонгином. На овом свештеничком састанку била су три предавача о духовним темама, светости живота, покајању и спасењу. Предавачи су били протојереј -ставрофор др Милош Весин, протојереј Немања Тешић и протојереј Радован Јаковљевић. 

На завршетку овог свештеничког семинара послужен је ручак. Свештеници су истог дана учествовали на Епархијској годишњој скупштини која је отворена у поподневним часовима, да би по завршетку дана била настављена у суботу, 25. марта, после свете Литургије коју је служио Преосвећени епископ Лонгин са присутним свештенством. 

Годишња скупштина је завршена после подне. Послужен је ручак, а после су сви позвани да присуствују акатисту Светом Мардарију у манастиру Светог Саве. 

Био је заиста плодан састанак свештенства и семинарске теме су биле адекватне. Годишња скупштина је протекла у позитивној атмосфери. Разматрана су многа питања која се односе на црквени живот у Епархији, као и финансијска солвентност. Имајући у виду финансијске потребе Епархије које су се повећале с обзиром на инфлацију и на настале мисионарске и просветне потребе делегати су решили да се годишњи разред од 60 долара по члану подигне на 90 долара, ефективно од 1. априла 2023. године.

о.Н.Л.