Categories
News

Архимандрит Сава Јањић у Саборном храму у Чикаго: среда, 15. фебруар, 7:00 увече

Архимандрит Сава је рођен као Драгутин Јањић у Дубровнику 6. децембра 1965. године. У Требињу је завршио основну и средњу школу, и потом је студирао енглески и немачки језик на Филолошком факултету Универзитета у Београду, истовремено похађајући и предавања на Богословском факултету у Београду.

Примио је крштење 1986. године у храму Св. Александра Невског у Београду и активно је учествовао у богослужењима у манастиру Ваведење у коме су тада често служили и проповедали садашњи Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и умировљени Епископ Захумско-херцеговачки Атанасије. Био је члан и хора БФ који је водио проф. Предраг Миодраг и са члановима хора често је посећивао наше манастире, нарочито манастир Ћелије али и манастир Витовницу где је као првог духовника имао блаженопочившег архим. Тадеја.

Године 1989. године из велике љубави да се посвети монашком животу постаје искушеник у манастиру Црна Река код Рибарића, првом обновљеном мушком општежићу у наше време, где је узрастао уз духовно руководство тадашњег игумана манастира и будућег епископа Рашко-призренског Артемија који прелази на призренску катедру у лето 1991. године. Монашки постриг и ново монашко име по Св. Сави Српском примио је на Аранђеловдан 1991. године у манастиру Црна Река приведен од стране новог црноречког игумана Јустина (садашњег епископа Жичког). Обављао је послушање баштована, кувара и гостопримца.

С благословом Епархијског архијереја монах Сава прелази кратко у Призрен, где је помагао Епископу у сређивању епархијске библиотеке, а у марту 1992. заједно са првим игуманом обновљеног дечанског братства јермонахом Теодосијем (такође црноречким пострижником) и садашњим Епископом Рашко-призренским прешао је у манастир Високи Дечани где је примио ђаконски чин у јуну 1992, а презвитерски у јануару 1993. године од када обавља и дужност заменика игумана.

Свом Епископу је помагао у сведочењу истине о све тежој ситуацији на Косову и Метохији широм света, нарочито од 1996 (када добија и чин протосинђела) до 1999. године. Након оружаног сукоба на Косову и Метохији привремено је боравио у манастиру Грачаница 1999-2000 као лични секретар и преводилац Епископа. Активно је учествовао у низу састанака и путовања ради сведочења истине о послератном страдању српског народа на КИМ.

У децембру 2000. године вратио се с благословом Епископа поново у свој манастир Дечани, где је наставио да обавља дужност заменика игумана до 2011. године када је већ у чину архимандрита преузео дужност игумана манастира Високи Дечани, након избора игумана дечанског тада викарног Епископа Теодосија за Епархијског Архијереја у новембру 2010.г.

Обављао је више послушања, а по најдуже гостопримца и радио је на превођењу духовних књига са грчког на српски језик. О. Сава на интернету ради још од 1993. године када поставља први манастирски сајт који је с временом прерастао у епархијски сајт www.kosovo.net који је водио до 2005. године и који садржи низ корисних информација о животу и страдању косовско-метохијских Срба у тешким послератним годинама (сајт је тренутно конзервиран у облику који је имао 2005.г).

Тренутно је уредник епархијског сајта ЕРП www.eparhija-prizren.com и од 2013. године активно је писао и на мисионарском црквеном сајту ПОУКЕ.ОРГ. Поред редовних игуманских дужности и представљања Епархије и манастира у контактима са међународним представницима, архим. Сава активно помаже Епископу Теодосију заједно са архијерејском замеником, такође дечанским сабратом, архимандритом Иларионом Лупуловићем и осталим његовим најближим сарадницима.

Извор: https://www.decani.org/rs/живот/настојатељ-манастира