Недеља 13. по Духовима у Sioux Falls (Јужна Дакота)

Недеља 13. по Духовима у Sioux Falls (Јужна Дакота)

У Недељу тринаесту по Духовима, 19. Септембра 2021. године, Преосвећени Владика Лонгин богослужио је у парохији Свих Светих у Су Фолсу, Јужна Дакота. Пространи храм са прелепим иконама био је испуњен верним народом. На литургијске прозбе складно су сви одговарали. Помагао је и млади студент Мирослав Сретеновић, који је дошао у пратњи Владике. Преосвећени Владика је беседио о животу по Јеванђељу. Нагласио је значај јаке вере и живота по вери, што води ка спасењу. Овом приликом је истакао важност да деци, младом поколењу будемо пример честитог понашања, а не лицемерне шизофреније. Само тако ћемо Христовом науком загрејати њихове душе и омогућити им да буду поносни Срби и Светосавци, као што су њихови преци вековима били. Иначе ову мисионарску парохију сачињавају верници од којих је већина релативно нова у Америци. Сви они раде поприлично тешке послове, домаћински су се скућили, децу школују и родбину у Отаџбини не заборављају.  Су Фолс је леп град са приближно 200 хиљада житеља, а надморска висина је око 500 метара.  На овој висоравни се стално осећа дување благог ветра што подсећа како нас је у Старом крају, ветар са планина миловао и чистио ваздух омогућавајући нам да дишемо дубоко… Поред пута се дају видети огромне фарме и родна поља, развијена је месна индустрија где је приличан број имиграната нашао посао. По натписима на здањима примећује се да их је доста приспело из Етиопије, рекоше нам да имају и два храма!

За сваку је похвалу љубав овдашњих парохијана за Светосавље, као и жртва коју су учинили да имају лепу богомољу. Ова наша парохија је доста удаљена од других цркава и нема српског свештеника да стално борави у Sioux Falls-y. Парохију опслужујe вредни свештеник из Des Moines, протонамесник Владимир Терзић, а локални грчки свештеник у пензији протојереј – ставрофор Сава Лeида је увек на располагању, такође. Примајући православље, инспирисан богоугодним животом нашег првог Архиепископа, узео је његово име. Из љубави према нашем роду, посећивао је Србију, а посебно Косово и Метохију.  Владика је нашао за сходно да проту Саву одликује Граматом признања и у име свих изрази благодарност овом ревносном пастиру и дивном човеку. На предлог оца Владе исту награду су добили: Срећко и Смиља Шпирић, Мирко Шпирић, Коста Мирковић и Владо Петровић, дугогодишњи чланови и велики помагачи своје Цркве. 

Изгледа да и овде важи оно неписано правило: Кад нас је мање и нисмо оптерећени само гомилањем пролазних блага, лакше се споразумевамо и успешније градимо. Утисак је посматрача са стране да им је до слоге, братског и сестринског разумевања јако стало, што не уклања различита мишљења и ставове!? 

С обзиром да је Преосвећени стигао дан раније, у суботу је посетио неке од наших породица и са њима и пратњом разгледали знаменитости овог интересантног места. Као што чини увек и овога пута је одговарао на многа питања, тешио и храбрио да издржимо и останемо на Божијем путу. У сваком случају гостољубивост је на завидном нивоу!  Стеван и Марина Вукашин, Денис и Јелена Рајчевић су примили Владику и његову пратњу у свој дом. Од срца благодаримо и нека би молитвама Светих Господ узвратио изобилно добром!

More posts...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2024. године ПОРФИРИЈЕ по милости Божјој православни...

Christ is Risen! Truly He is Risen! “Jesus, having risen from the grave as He...

Inspired by Saint John Chrysostomos’ timeless words, “If you want to honor Christ, do it...

Позивамо вас на заједничка света богослужења током васкршњег поста, почевши од Недеље праштања 17. марта...

Join us on a sacred journey this Lenten season, beginning with the Cheese-fare/Forgiveness Sunday on...