ОНЛАЈН ПРЕТРАЖИВАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека Џо Бјули при Манастиру Нова Грачаница

Ко смо ми

Добро дошли у Библиотеку Џо Бјули при Манастиру Нова Грачаница. Библиотека је увек отворена за посетиоце, било да тражите нешто конкретно или само желите погледати шта имамо у библиотеци и провести неко време с нама. Тренутно имамо око 10000 књига унесених у каталог, не укључујући часописе и друге материјале.
Сврха библиотеке је изучавање и промовисање српске културе и историје. Овај циљ је одредио лично ктитор библиотеке, Џо Бјули. Библиотека садржи бројне књиге, и на српском и на енглеском језику, које се баве Православљем, српском културом и језиком.

Ко може користити библиотеку?

Сви су добродошли у библиотеку, деца, тинејџери и одрасли. Већина корисника су Срби из Чикага, Милвокија и околине. Осим књига које се баве изучавањем српске културе, вере и језика, у библиотеци се налази и велики број књига на енглеском језику које се баве разним темама. Такође, у библиотеци се налазе бројне књиге о изучавању Светог Писма. Надамо се да ће ове књиге бити од користи Православном свештенству.

Како је библиотека организована

Библиотека Џо Бјули је организована по систему Библиотеке Конгреса. На енглеском језику, овај ситем гласи:

A – Encyclopedias
B – Philosophy, BR – Psychology, BL – World Religions, BM – Judaism, BR – Church History, BS – Biblical Studies, BT – Christian Theology, Christology, BX – Church History, Orthodoxy and Liturgy, BV – Christian Devotion, Practical Theology, Preaching
D – Basic European History, including the two World Wars DF – Byzantine Studies DR – Serbian History, Balkans
E & F – American Studies
H-K – Social Studies
L – Education
N – Art, including Byzantine art and Icons
P – Literature, including Serbian and English literature
Q-T – Science and its practical applications
U-V – Military History

Дечије књиге се налазе под ознаком JUV (juvenile).

Циркулација књига

Ко год жели позајмити књиге из библиотеке треба само да некоме од запослених у библиотеци остави своје информације, укључујући адресу. За сада у библиотеци нема чланарине. У скорој будућности, када се процес уношења књига у каталог заврши, свако ко позајми књигу из библиотеке ће бити забиљежен у компјутерском систему.

Књиге се обично позајмљују на месец дана, а тај рок се може продужити док год други корисник не затражи исту књигу. Кроз нашу библиотеку корисници могу затражити књиге из других библиотека, ако их у нашој библиотеци нема, пошто је Библиотека Џо Бјули у националном систему Interlibrary Loan.