У манастиру Нова Грачаница торжествено прослављен празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца – крсна слава нашег Владике Лонгина

У манастиру Нова Грачаница торжествено прослављен празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца – крсна слава нашег Владике Лонгина

Празник Светог Николаја мирликијског чудотворца, свечано је прослављен у катедралном манастиру Епархије новограчаничко – средњезападно америчке, Нова Грачаница, Треће Језеро (Илиној) у суботу 19. децембра 2020. године. Уочи празника у петак 18. децембра служено је бденије, којим је началствовао Епископ Лонгин. На сам дан празника Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко – средњезападно американски Г. Лонгин (Крчо) и Епископ умировљени славонски Г. Сава (Јурић). Њима су саслуживали архимандрит Томас (Казић), свештеник Петар Саиловић, протођакон Милован Гогић, Павле Старчевић и ђакон Милорад Јанчић. У олтару и за певницом су узели учешће студенти ПБФ Свети Сава, међу којима многи прослављају Светог Николу као свог небеског заштитника. Апостол је читао студент треће године Филип Пекић. Додатну свечаност је допринело молитвено певање нашег епархијског хора. Празничном сабрању присуствовали су бројни верници и свечари, који Светог Николу прослављају као крсну славу.

Тропар Св. Николају: (глас 4.) Правило вјери, и образ кротости, воздержанија учитеља јави тја стаду твојему, јаже вешчеј истина: сего ради стјажал јеси смиренијем високаја, нишчетоју богатија, Оче свјашченоначалниче Николаје, моли Христа Бога, спастисја душам нашим.

После заамвоне молитве Епископ Сава је, у славу и част Светог Николаја, пререзао славски колач Епископа Лонгина, а освештани су и преломљени славски колачи бројних свечара. Владика Лонгин је врло надахнуто беседио истичући да је Свети Николај један од најомиљенијих Светитеља наше Цркве. Многобројни храмови су посвећени овом Чудотворцу, Његове Свете мошти почивају у Бару (Италија) и ко год му се искрено и са чистим срцем обрати, увек је ту да помогне и услиши молитве. Нека би нам Бог дао снаге да будемо попут Њега милостиви и да се нађемо правовремено да помогнемо онима којима је то заиста потребно. Наша је обавеза да се на Њега угледамо, да нашу веру не разводњавамо, него да је умножимо онако како је Христос заповедио, а наши преци држали и очували по цену живота и нама је предали. Не сме ослаби вера у нашем срцу! Велики је подвиг Светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Заиста је био истинско правило вере, образац кротости и смирења, онај који је сиромаштвом стекао богатство непролазно на небесима, вредни делатељ винограда Господњег.

Кондак Св. Николају: (глас 3.) В Мирјех свјате свјашченодјејствитељ показалсја јеси, Христово бо преподобне Евангелије исполнив, положол јеси душу твоју о људех твојих, и спасал јеси неповинија от смерти: сего ради освјатилсја јеси, јако великиј тајник Божија благодати.

Радост празника након сабрања у храму Његово Преосвештенство Г. Лонгин је поделио за трпезом љубави са својим најближим сарадницима и пријатељима у великој сали манастира Нова Грачаница, свакако у много ужем кругу него иначе, у складу са актуелним мерама и препорукама власти и лекара. Нека би Господ дао живота и здравља да идуће године прославимо са много већим бројем гостију, да овај актуелни вирус потпуно исчезне, а ми наоружани постом, молитвом, смирењем и љубављу све то издржимо и очувамо веру Светих Отаца.

Слава Богу за всё!

Текст и фото,
чтец Стефан М. Радовић 

More posts...

The Serbian Orthodox Churchto her spiritual children at Pascha, 2024 PORFIRIJE By the Grace of...

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2024. године ПОРФИРИЈЕ по милости Божјој православни...

Christ is Risen! Truly He is Risen! “Jesus, having risen from the grave as He...

Inspired by Saint John Chrysostomos’ timeless words, “If you want to honor Christ, do it...

Позивамо вас на заједничка света богослужења током васкршњег поста, почевши од Недеље праштања 17. марта...

Join us on a sacred journey this Lenten season, beginning with the Cheese-fare/Forgiveness Sunday on...