Categories
News

Прослава Видовдана у Детроиту, Раваница

Саборни храм Светог Кнеза Лазара – Раваница у Детроиту, Мичиген прославио је своју храмовну славу у недељу 26. јуна 2022 године. Пред почетак Свете архијерејске Литургије окупио се верни народ и мноштво деце испред велелепног храма да дочека свога Архијереја. 

На светој Архијерејској Литургији Његовом Преосвештенству Г. Лонгину саслуживали су:

Старешина храма протонамесник Александар Вујковић, протојереј-ставрофор Србољуб Јоцковић, протојереј-ставрофор Живан Урошев и ђакон Јосиф Аплинг. Одговарао је хор Раваница под руководством Петре Копривица. После замвоне молитве сви присутни, свештенство и верни народ, узели су учешћа у трократном опходу око храма који је предводио наш архипастир Владика Лонгин.

На крају Свете архијерејске Литургије Епископ Лонгин је
поздравио присутни народ својом беседом где је нагласио:
Пример цара Лазара нам сведочи да се не може служити двојици господара, да је душа претежнија од тела и да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека. Данас је као и много пута у историји Косово “грдно судилиште”, што би рекао Његош. Хоћемо да верујемо да су ова најновија страдања распламсала љубав нашег народа према Косову и Метохији и светом Косовском завету. Знамо и верујемо да је Бог наш, Бог милости и љубави, али и Бог правде. Бог не може и неће благословити неправду која нам је чињена и која се чини. 

Привремено може да нас казни због наших сагрешења, због нашег одступања од правог пута, али кад ми кроз покајање прибегнемо Богу и Бог ће онда учинити своје – вратиће нам оно што је вијековима било наше! Запитајмо се браћо и сестре: Како ми данас и овде да очувамо видовдански дух и да будемо верни тим идеалима? Како у овом културном и верском мору сачувати српски идентитет? Како одолети разорном прагматизму који прождире сваку духовност и одбија, одбацује подвиг? Како сачувати православну духовност у свету, где су све вредности постварене, постале су ствари, све се може купити? Шта учинити да наша љубав према Отаџбини буде неумањена и обавезе непромењене? Имамо ли визију? Како ће бити стање наше Цркве за 50, 100 година? Где нам је омладина?
По завршетку молитвеног сабрања у храму верни народ се окупио у црквеној сали, где је пререзан славски колач и уприличен свечани славски ручак. Кума овогодишње Славе је била Мила Беднарз, дугогодишња чланица ове парохије. На славском банкету присуствовали су и свештеници сестринских парохија: протојереј-ставрофор Радиша Нинковић из црве Светог Прокопија, протојереј Саво Крчо из цркве Свете Петке и јереј Звонко Костић из цркве Светог Стефана Дечанског.


За време ручка Старешина цркве протонамесник Александар Вујковић је поздравио Епископа Лонгина и изразио захвалност на његовој љубави, подршци и молитвма за вернике ове парохије а потом поздравио све присутне и честитао Славу. Председник ЦШО Бобан Трајчевски је такође изразио захвалност Епископу Лонгину, као и свим окупљеним на љубави и подршци.
После славског ручка сви присутни су уживали у фолклорним играма, рецитацијама и песмама у извођењу деце која похађају црквену школу при овој парохији. У програму су узели учешће све три групе фолклорног ансамбла Раваница. 

Сутрадан у јутарњим часовима Епископ Лонгин је заједно са свештеником Александром обишао имање које је у процесу куповине, а које би требало да буде место новог будућег храма Светог Цара Лазара и културног центра.


Нека Господ молитвама Светог Кнеза Лазара и свих Косовских Мученика оснажи верни народ ове парохије да истрају у њиховом пројекту који су започели.