Categories
News

Недеља Светих Отаца у парохији Светог Стефан Дечанског (Лиланд)

У Недељу Светих Отаца, 2. јануара, у коју се слави и празник свих очева – Оци, Његово Преосвештенство, епископ Лонгин посетио је храм светог Стефана Дечанског у Чикагу и том приликом служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење пароха храма, свештеника Александра Петровића и окупљеног верног народа, који је упркос веома хладном и снегом завејаном јутру са својом децом дошао да узме учешћа у молитвама и прослави празника. Владика Лонгин је у богонадахнутој беседи протумачио прочитани одељак Матејевог јеванђеља, који објављује родослов Господа Исуса Христа, нагласивши да се Син Божији кроз своје Оваплоћење ородио са нама, постао син и унуук, и праунук људи, и подсетио да смо и ми позвани да уђемо у ту генеалогију сродника Христових,  благодаћу Божијом, која се кроз све празнике, а посебно кроз Божић, мајку свих осталих празника излива. ”Радујемо се празнику и прослављамо оце Христове и оце наше, који су ушли у тај свети Родослов, и дај Боже да и ми уђемо!” – била је молитва нашег Владике. Његово Преосвештенство осврнуо се и на примере живота светих отаца, које смо истог дана прослављали: Светог Игњатија Богоносца, Светог Данила, архиепископа српског и светог Јована Кронштадског, указујући да су нам они прави примери како се ступа у родослов Христов и постаје брат Господњи, син Божији по благодати.

У наставку свете Литургије Богу је принесена нарочита молитва за све оце. Окупљена деца са владиком Лонгином извршила су традиционални чин везивања, а Његово Преосвештенство одрешило им се пригодним даровима. Благодарећи на Владикиној посети, указаној љубави и духовном охрабрењу надлежни парох умолио је Владику да помене у својим светим молитвама и ову парохију, а нарочито многе њене парохијане, који тренутно страдају кроз болести епидемије.

Радост и топлина празника проширила се и на просторије црквене сале, где је послужен посни ручак. По свршетку, епископ Лонгин имао духовни разговор са парохијанима, откривајући им дубље значење празника Рођења Христовог и других празника окупљених око овог, те с љубављу и разумевањем одговарао је на њихова питања дајући им очинске савете. Припремајући се да радосно прславе Божић, ово молитвено окупљање верном народу добро је дошло да душе своје омекшају и што боље припреме да се у њима роди Богомладенац.