Categories
News

Света Архијерејска Литургија у храму Светог Василија Острошког у Лејк Форесту

У Недељу Двадесет другу по Педесетници, Преосвећени Владика Г. Лонгин је на позив протојереја-ставрофора Ђуре Крошњара посетио парохију и служио Св. Литургију у храму Острошког Чудотворца – Светог Василија. Поред надлежног пароха саслуживали су прота Урош Оцокољић и ђакон Јован Аничић. Помагаче у Олтару предводио је ипођакон Мајк Косановић, потпредседник Епархијског Савета. Црква је била пуна верног народа, а хор је врло хармонично и срчано одговарао на све прозбе! Светој Чаши Причешћа приступило је доста побожних душа међу којима и дечица из недељне школе.

После Заамвоне молитве обављено је резање славског Колача. 

Наиме, ове Недеље Коло сестара при парохији обележило је своју Славу: Јелену Анжујску у монаштву Јелисавету, мајку српских краљева Милутина и Драгутина, док је братсво при храму, такође, прославило свог заштитника светог Владику Варнаву. На крају је Преосвећени Владика Г. Лонгин беседио поучавајући у вери своју паству и утврђујући их у храбром ношењу животног крста. Честитао је Славу, похвалио рад наших сестара и пожелео да се угледају на свету Јелену. Браству Светог Варнаве и свим осталим,  уз честитку Владика је препоручио да се боље упознају са животним путем овог истинског Божијег слуге и надахну новом енергијом у свом животу. Сви присутни су после Богослужења били домаћински угошћени. 

Треба нагласити да је семе о којем се говорило у данашњем Јеванђелском читању  заиста у овој парохији пало на плодно тло и донело богат род. Отац Ђуро са својим пастирским искуством и великом љубављу предводи ову релативно младу, али врло активну црквену заједницу. Све организације при цркви функционишу како треба, прожете су свешћу о неопходности жртве и одговорности ако хоћемо да опстанемо на путу Светог Саве! 

Молитвама Св. Василија Острошког Чудотворца, нека Господ спаси и помилује све нас. Амин.