Categories
News

ПРОСЛАВА ПАРОХИЈСКЕ СЛАВЕ И  ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВИ ХРАМ У АУСТИНУ (ТЕКСАС)

Парохијани парохије Св. Луке у Аустину у дане 30. и 31. октобра свечано су прославили своју парохијску славу Светога апостола и евангелисту Луку.

Свечано славље отпочело је вечерњим богослужењем које је служио о. Драгољуб у одсуству преосвећеног владике чији лет ка Аустину је знатно промењен. У каснијим вечерњим сатима стигао је и преосвећени владика Лонгин у пратњи дипломиранног богослова ипођакона Стефана Радовића. После доксологије преосвећеном владици прешло су у малу халу где је послужена скромна закуска.

У недељу ујутро на сам дан славе, Свету Архијерејску литургију служио је преосвећени владика Лонгин уз салуживање месног пароха о. Драгољуба и тројице ипођакона, Богдана, Јована и Стефана. Као и увек и посебно у оваквим приликама наш хор је умилно појао, а капела је била испуњена до последњег места. Пригодну проповед одржао је преосвећени епископ Лонгин, проповедајући о љубави, али и светом Апостолу и евангелисти Луки.

После одслужене литургије, у литији кренуло се ка земљишту намењеном за изградњу новог храма, где је извршено освећење и побадање крста где ће бити грађен будући храм наше парохије. На том месту је преосвећени владика поделио анафору.

После кратке паузе, у парохисјкој хали извршено је свечано сечење и благосиљње славског колача у присуству великог броја наших парохијана а посебно деце наше парохије. Кумовима славе Миленку и Катици Зекић се бираним речима захвалио прота Драгољуб, а за кумове славе за идућу годину прихватили су се Милан и Кати Радуловић.

Вредне сестре наше парохије послужиле су богат славски ручак а на менију поред изванредне мезе, били су још сарма, прасеће и јагњеће печење и ролована телетина са многим другим придевима и пецивима.

За време програма америчку и српску химну су предивно извеле Катарина Рајић и Адриана Браон Поповић, оне су потом отпевале по једну песму из старог српског мелоса и изазвале одушевљење присутних.

Присутне парохијане поздравили су и захвалили на присуству о. Драгољуб, те потпредседници одбора Бранко Милановић и Милосав Цекић, кум славе Миленко Зекић, и сваки од говорника се осврнуо на достигнућа ове мале парохије и у веома кратком периоду, пожелевши у исто време да ова парохија настави да расте и јача и у наредном периоду. За изузетне заслуге око помћи при отплаћивању црквеног зајма на предлог о. Драгољуба, преосвећени владика је доделио Орден Св. Мардарија другод реда парохијанину Миленку Зекић.

Потом је извршено и симболично спаљивање документа за зајам, потписаног приликом куповине имања 2010. године. Наше имање, благодарећи Богу и људима добре воље у потпуности је исплаћено и сада можемо слободно да кажемо “да смо своји на своме“.