Categories
News

Недеља 13. по Духовима у Sioux Falls (Јужна Дакота)

У Недељу тринаесту по Духовима, 19. Септембра 2021. године, Преосвећени Владика Лонгин богослужио је у парохији Свих Светих у Су Фолсу, Јужна Дакота. Пространи храм са прелепим иконама био је испуњен верним народом. На литургијске прозбе складно су сви одговарали. Помагао је и млади студент Мирослав Сретеновић, који је дошао у пратњи Владике. Преосвећени Владика је беседио о животу по Јеванђељу. Нагласио је значај јаке вере и живота по вери, што води ка спасењу. Овом приликом је истакао важност да деци, младом поколењу будемо пример честитог понашања, а не лицемерне шизофреније. Само тако ћемо Христовом науком загрејати њихове душе и омогућити им да буду поносни Срби и Светосавци, као што су њихови преци вековима били. Иначе ову мисионарску парохију сачињавају верници од којих је већина релативно нова у Америци. Сви они раде поприлично тешке послове, домаћински су се скућили, децу школују и родбину у Отаџбини не заборављају.  Су Фолс је леп град са приближно 200 хиљада житеља, а надморска висина је око 500 метара.  На овој висоравни се стално осећа дување благог ветра што подсећа како нас је у Старом крају, ветар са планина миловао и чистио ваздух омогућавајући нам да дишемо дубоко… Поред пута се дају видети огромне фарме и родна поља, развијена је месна индустрија где је приличан број имиграната нашао посао. По натписима на здањима примећује се да их је доста приспело из Етиопије, рекоше нам да имају и два храма!

За сваку је похвалу љубав овдашњих парохијана за Светосавље, као и жртва коју су учинили да имају лепу богомољу. Ова наша парохија је доста удаљена од других цркава и нема српског свештеника да стално борави у Sioux Falls-y. Парохију опслужујe вредни свештеник из Des Moines, протонамесник Владимир Терзић, а локални грчки свештеник у пензији протојереј – ставрофор Сава Лeида је увек на располагању, такође. Примајући православље, инспирисан богоугодним животом нашег првог Архиепископа, узео је његово име. Из љубави према нашем роду, посећивао је Србију, а посебно Косово и Метохију.  Владика је нашао за сходно да проту Саву одликује Граматом признања и у име свих изрази благодарност овом ревносном пастиру и дивном човеку. На предлог оца Владе исту награду су добили: Срећко и Смиља Шпирић, Мирко Шпирић, Коста Мирковић и Владо Петровић, дугогодишњи чланови и велики помагачи своје Цркве. 

Изгледа да и овде важи оно неписано правило: Кад нас је мање и нисмо оптерећени само гомилањем пролазних блага, лакше се споразумевамо и успешније градимо. Утисак је посматрача са стране да им је до слоге, братског и сестринског разумевања јако стало, што не уклања различита мишљења и ставове!? 

С обзиром да је Преосвећени стигао дан раније, у суботу је посетио неке од наших породица и са њима и пратњом разгледали знаменитости овог интересантног места. Као што чини увек и овога пута је одговарао на многа питања, тешио и храбрио да издржимо и останемо на Божијем путу. У сваком случају гостољубивост је на завидном нивоу!  Стеван и Марина Вукашин, Денис и Јелена Рајчевић су примили Владику и његову пратњу у свој дом. Од срца благодаримо и нека би молитвама Светих Господ узвратио изобилно добром!