Categories
News

Прослава Светог Илије у Мерилвилу (Merilville, Indiana)

У недељу 8. Августа, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ Г. Лонгин (Крчо) уз саслужење: архимандрита Томе (Казић); надлежног пароха протојереја Александра Новаковића, и протођакона Милована Гогић. У Олтару и за певницом су помагали студенти нашег Богословског Факултета. Пред крај Свете Литургије вршена је литија око храма, а у црквеној сали је пререзан славски колач уз појање хора и учешће великог броја дијеце. Након трпезе љубави приређен је славски програм, где су се протојереј Александар Новаковић, као и предесдник ЦШО г. Никола обратили верном народу заблагодаривши за овакав дан и труд који сви подједнако улажу за опстанак наше парохије. Сходно традицији за ручак су пристигли и свештеници суседних парохија, показујући праву братску љубав и међусобну слогу. Ове године окупио се изузетно велики број парохијана, што је улепшало саму прославу. Задовољни смо да се наш народ поново окупља при својим богомољама, активно учествује у богослужбеном животу и тиме задаје прави пример и будућим генерацијама на којима свет остаје, како то вели народна изрека. 

Иначе ово је једна од виђенијих парохија у нашој Епархији са прелепим храмом у српско – византијском стилу, изграђена по пројекту грчког архитекте Константина Зурдумиса. Историја парохије почиње око 1964. Више свештеника је опслуживало, али прота Ђорђе Лазић и Лазар Костур понајдуже. Фреске су врло лепе и развија се активна школа и летњи камп.

Тропар, глас 4: Во плоти ангел, пророков основаније, вториј предтеча пришесвија Христова Илија славниј, свише пославиј Јелисејеви благодат, недуги отгоњати и прокаженија очишчати: тјемже и почитајушчим јего точит исцјељенија.

Нека би Господ молитвама Светог пророка Илије помогао нашој парохији да увек остане пример Богу и Роду! Амин.