Categories
News

Канонска посета Епископа Лонгина парохијама у Детроит (Detroit, MI) и Шефилд (Sheffield Village, OH)

Неколико дана прошле недеље, укључујући последњи викенд, Преосвећени Владика Лонгин је боравио у Детроиту, (Michigan) и Шефилду, (Ohio). Заједно са свештеницима детроитског намесништва служио је Свету Литургију, у петак (30. Јула), на празник Огњене Марије, у великом и лепом храму Св. Петке вратничке у Трој (Troy, MI). Окупљеним, у великом броју верницима, беседио је о лепоти чисте православне вере; Похвалио је ревност парохијана и њихово гостољубље, апеловао да живе у слози, братском и сестринском разумевању, дуго се задржао са учесницима на Богослужењу, а после је са свештеницима Живаном, Живком, Савом, Звонком и Радишом имао братски састанак. Охрабрио их је да и даље ревносно носе пастирски крст и очински брину о душама поверене пастве. Владика је, такође, стигао да посети неке породице, као и да се види са људима из Управа појединих Црквено – школских општина и одговори на њихова питања и недоумице. Затим је у суботу (31. Јула) напустио Детроит, унапред исказавши захвалност архијерејском намеснику проти Живану, на организацији посете!

У суботу вече стигао је у манастир Светог Марка у Шефилд (Sheffield Village, OH), братски дочекан од архимандрита Леонтија и његових сарадника. Коначио је у Манастиру, а сутрaдан у Недељу служио у фрескописаном  храму, који је копија Маркове Цркве из старог краја. Уз aрхимандрита Леонтија, Преосвећеном Владици Лонгину су још саслуживали протојереј – ставрофор Миле Матић и протођакон Љубиша Митровић.  На крају Службе пресечен је славски Колач у част преп. мајке Ангелине и одслужен помен за све добротворе и преминуле чланове. Ове године домаћини су били породица ипођакона Момира Тојагића, као и г. Данило са сестром Надом Милић.  Припремљена је домаћинска трпеза где је отац Архимандрит поздравио Епископа, свештенство и сав народ. Убедљиво је говорио о значају ове светиње, захвалио се свима који му ових година и деценија помажу и позвао их да не посустају у даљем раду.

Одговарајући на поздрав Владика Лонгин је и овде, као и раније у храму, заблагодарио Богу за овај дивни дан и догађај. Похвалио је оца Леонтија за његову ревност и монашку скромност, а његове добре помагаче г. Милоша Марковића и Јована Стрнада одликовао архијерејском Граматом признања. Брат Милош је са својом породицом, цео живот у Цркви. Деценијама је водио школу при свом храму Светог Саве у Кливленду, био је и председник Управног добара, једноставно незаменљив у многим акцијама парохије и Епархије. Млађани Јован је, исто тако, растао поред манастира Светог Марка. 

Тридесет година је у Олтару од којих је последњих двадесет пет – десна рука оца Леонтија. Честитајући одликовање Милошу и Јовану, Владика је позвао све  да буду прави верници, јеванђелски људи, аутентични православци и истинска деца Светог Саве и других славних предака. Цитирао је блаженопочившег патријарха Павла: “За спасење је потребно да знамо веру, али и да живимо по вери”. Свака подела, свађа, мржња, оговарање и осуђивање, радује ђавола, а нас чини још несрећним и жалоснијим. Призвао је молитвену заштиту преподобне Евгеније, деспота Стевана Лазаревића, преп. Макрине и преп. Серафима, које данас славимо. Верници су остали до вечери у Манастиру а владика Лонгин је сутрадан на Светог Илију служио Литургију и Богу благодаран отпутовао за Либертивил.

Текст и фото: чтец Стефан Радовић, дипломирани теолог