Categories
News

Слава храма Св. вмуч. Георгија у Канзас Сити – Мизури (Kansas City – Missouri)

Седам дана након празника Васкрсења Христовог, у Томину недељу, наша Црквено – школска општина Св. Георгија у (Lenexa – KS), oбележила је своју Славу и отплату банковнког дуга! Преосвећени Владика Лонгин са пратњом: епархијски протођакон Милован Гогић и студент Стефан Радовић, стигли су у суботу вече прво у гостољубиви дом оца Радомира Плавшића, а после паузе и послужења у лепи храм на вечерње богослужење. Прота Александар Бугарин је предводио вечерњу службу уз саслужење свештеника Turbo Qualls из парохије Марије Египћанке, локалног ђакона Joseph Henre и протођакона Милована Гогић. Поред дивног хора за певницом су били матушка Јелена Плавшић и свештеници суседних парохија – Саша Петровић из Омахе и Владимир Терзић из Де Мојна.  На крају је Владика поздравио све, изразио радост због празничних дана и доброг повода којим се нашао међу честитим парохијанима ове историјске парохије. Уследила је трпеза љубави којом су почашћени сви присутни парохијани, као и гости из суседних парохија.

У недељу 10. маја, светом архијерејском Литургијом началствоао је Његово Пресовештенство Епископ Новограчаничко – средњезападно американски Г. Лонгин, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Александар Бугарин, надлежни парох Радомир Плавшић, јеромонах Аlexii (Altschul)  и  ђакони: Милован Гогић, Teophan Frazier, Јоseph Henre и Jonathon Reavis.

Храм је био испуњен верним народом међу којима је био леп број монашких лица из оближњег манастира Св. Архангела Михаила. Преосвећени Владика је беседио о Васкрсењу Христовом и васкрсењу нашем. Позвао је све да у животу следе јеванђелски пут угледајћи се на Угоднике Божије. Честитао је Славу и похвалио свештеника, управу и парохијане за ревносан однос према делу Божијем и народном, као и за одплату дуга, који су имали још од изградње нове Цркве.  На свечаном банкету неколико говорника је беседило о историјату парохије Св.Ђорђа, која је прославила више од 100. година свог постојања. Више вредних свештеника пастирствовали су у њеној дугој историји, посебно су потенцирали улогу проте Милана Бајића, који је својом вишечланом породицом постао легенда ове заједнице. 

Сви Бајићи су врло активни учесници како у богослужењима, исто тако у социјалном животу парохије. Такође је, између осталих, истакнут рад г-ђе Хелен која је цео живот посветила Цркви својој ужој породици. Било је дирљиво чути причу њене кћерке и унуке. Вредне сестре из КСС и сви чланови Цркве били су изванредни домаћини Преосвећеном Владици и свим гостима!

Иначе први Србин који је дошао у Kansas City био је Стојан Стипановић из Огулина, Лика 1989. године. Парохија је организована 1906. Садашњи храм је четврта богомоља ове парохије, која још поседује дивну салу и огромно имање. Први насељеници су били претежно из Лике и Кордуна. Њихови потомци, слава Богу, продужуjу традицију и држе се светосавског пута!

Текст и фото: чтец Стефан M. Радовић